Moldova 2019, politicianism, Societate

Capul lui Drăguțanu îl vrem?

Azi 1 euro costă 19,07 lei.

Cu 87 de bani mai mult decât costa la 6 februarie 2014.

Cu 2,76 lei mai mult decât costa acum 1 an.

La 6 februarie 2014 guvernatorul Băncii Naționale, Dorin Drăguțanu, în maniera-i radioasă, ne asigura că odată cu venirea primăverii leul își va reveni din căderea accentuată.

(Conferința de presă din 6 februarie 2014 organizată de Banca Națională a Moldovei, sursa: privesc.eu)

Lucru care nu s-a întâmplat. Mai mult chiar – leul a continuat să se prăbușească, bătând recorduri (minimumuri) istorice zi de zi.

Recordul de azi – din toate timpurile – e 19,07 lei pentru 1 euro și 14,01 pentru 1 dolar!

În ce măsură această cotație a leului îl afectează personal pe guvernator, poate ne-o va spune la următoarea conferință („bolul de cristal” poate iar să nu și-l ia).

În ce măsură îi afectează pe oamenii simpli acest curs de schimb, judecați singuri:

  • Balanța comercială a Republicii Moldova rămâne de peste două decenii negativă, adică importurile anuale sunt mult mai mari decât exporturile – cam 70% la 30. Un leu slab îi favorizează pe exportatori – pentru 1 euro câștigat peste hotare vor obține mai mulți lei în Moldova. Cum însă consumul nostru intern se axează pe bunurile importate, consumatorii moldoveni sunt cei care pierd în cazul devalorizării leului. Simplificând: un produs de import care costă azi peste hotare 1 euro și care a costat și anul trecut 1 euro, adus în Moldova se va scumpi față de anul precedent cu aproape 3 lei.
  • Costul produselor locale destinate pieței interne sunt dependente de resursele energetice importate (în euro sau dolari) – gaze, petrol, electricitate. Pâinea se va scumpi atunci când aceste resurse necesare producerii (gaze și energie electrică pentru funcționarea utilajelor, benzină și motorină pentru transport) devin mai scumpe (în lei), chiar dacă prețul grâului produs în Moldova rămâne an de an neschimbat.
  • De la tranzacțiile imobiliare (vânzarea de case și terenuri, închirierea lunară a apartamentelor în Chișinău) sau comerțul cu automobile și până la biletele de avion și variile „cetățenii” la negru, moldovenii calculează în euro. Că se ridică sau cade leul, pentru moldovenii furnizori nu contează – prețul în euro poate eventual să crească, în niciun caz să scadă! În schimb pentru moldovenii cumpărători, cu salariile în lei, fluctuațiile fie ele cât de mici ale valutelor așa-zise „unități convenționale” se resimt considerabil.
  • Banii trimiși din Italii, de către părinți copiilor, de către copii părinților, vor însemna anul acesta mai mulți lei decât anul trecut (100 de euro echivalau acum un an cu 1631 de lei, azi – cu 1907). Totuși, reieșind din cele spuse mai sus, și cheltuielile se vor scumpi anul acesta față de anul trecut. Nu se vor mări – căci rămân relativ aceleași, ci se vor scumpi!

Fără îndoială guvernatorul Dorin Drăguțanu trebuie penalizat.

Și pentru „asigurările” lui „sezoniere” de doi bani (!), care pot face ușor concurență promisiunilor populiste ale politicienilor de profesie, și pentru impertinența, prostia chiar de care-a dat dovadă acuzându-ne pe noi, cetățenii simpli, că am fi cei vinovați de scumpirea euro, prin „ne-furnizarea” de valută străină băncilor comerciale!

(Demisia i-au și cerut-o unii, însă din imbolduri partinice. Sau ex-partinice, mai degrabă!)

Totuși, așa cum menționează amuzat de fiecare dată guvernatorul Dorin Drăguțanu, rolul Băncii Naționale (și implicit al lui!) nu e menținerea unei rate de schimb anumite a leului față de alte valute.

Rolul acesta e al guvernării! (Și implicit al Băncii Naționale!)

Sau nu atât menținerea unui curs de schimb fix, cât corelarea fluctuațiilor valutare măcar cu salarizarea cetățenilor. Și asta fără a vorbi de sporirea veniturilor și îmbunătățirea nivelului de trai al acestora!

Or, prin prisma devalorizării leului, și majorarea salariului minim garantat în luna mai 2014 la 1650 de lei (cca 87 de euro) de la 1400 cât era până acum (cca 87 de euro în luna mai 2013, însă cca 75 de euro în aprilie 2014!), și creșterea salariului mediu pe economie, nu sunt decât niște simple și amărâte indexări (în cazul salariului mediu nici măcar completă!).

Unde-i „Bunăstarea”, unde-i „Moldova fără sărăcie”, eu nu mai întreb.

Eu, tot mai mult, aștept alegerile!

Căci vinovați de toată batjocura asta cu euro de 19 lei sunt guvernanții.

Și cei care îi controlează.

(Există desigur, printre factorii care determină cursul valutar al leului, și factorul extern. Însă receptivitatea exagerată, firească sau indusă, mai ales față de rubla rusească de care parcă ombilical e legat leul, deși se trâmbițează permanent că dolarul este cel important în cazul nostru moldovenesc, este și ea – această receptivitate – o consecință a calității proaste a clasei guvernante actuale. Mai ales că nu există niciun motiv să credem că americanii vor renunța la politica lor protecționistă față de dolar, iar rușii – la cea de răzbunare față de moldovenii „asociați”.)

Organigrama cursului de schimb valutar al leului de Max Ciudin

Max Ciudin, 30 iunie 2014, natiadinurma.wordpress.com

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

Texte recente

Introdu adresa ta de e-mail pentru a urmări acest blog şi a primi notificări de articole noi prin e-mail.

Alătură-te altor 152 de urmăritori

iunie 2014
L M M J V S D
« mai   aug. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

  • 108,519 vizualizări
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: