Externe, Istorie, politicianism, Societate

Pe Timofti l-au chemat, și Timofti a plecat!

Așadar, președintele Republicii Moldova a fost la Kiev, unde s-au celebrat 1025 de ani de la creștinarea rușilor kieveni.

Timofti in Kiev

Timofti în Kiev, 27 iulie 2013 (foto: president.gov.ua)

Constatări:

1. A fost Putin – invitatul „strategic”, a fost Ianukovici – gazda, și au fost și doi figuranți – Timofti și Nikolic, președintele Serbiei.

(O situație care amintește oarecum de „cazul” regiunilor secesioniste georgiene Abhazia și Osetia de sud, recunoscute doar de Rusia, Nicaragua, Venezuela, Nauru, Tuvalu și, cu intermitențe, de Vanuatu.)

Prezența președintelui moldovean, poate chiar mai mult decât a celui sârb, alături de Putin și Ianukovici, nu doar că n-a atenuat absența de la festivitățile în cauză a șefilor unor state mai importante, (nu neapărat a celorlalte ortodoxe prin tradiție: România, Grecia, Bulgaria, Georgia etc.), ci dimpotrivă a accentuat și mai mult lipsa acestora. (Au fost invitați oficial și președintele român, și președintele bulgar.) 

Iar refuzul belarusului Lukaşenko de-a asista alături de „frații” rus și ucrainean, Putin și Ianukovici, la celebrarea începuturilor celor trei națiuni slave răsăritene, este cel puțin sugestiv. (Remarcă pentru înfocații de la o vreme promotori ai aderării Republicii Moldova la uniunea ruso-belaruso-kazahă. Pe care cu siguranță o vor considera absolut irelevantă…)

2. Deși au fost prezenți delegați ai tuturor bisericilor ortodoxe, (și la Moscova, și la Kiev, și în continuare la Minsk), întâi-stătători au fost doar 8 (din 14), cea mai notabilă absență fiind cea a Patriarhului Constantinopolului Bartolomeu I. Or, anume Patriarhia Constantinopolului este cea care i-a creștinat pe rușii kieveni, și pe care i-a păstorit secole la rând!

3. Fiind vorba de celebrarea unui eveniment religios, semnificativ doar pentru anumite confesiuni, este neclară postura în care au fost prezenți cei 4 președinți de state laice. Mai ales în ce-l privește pe președintele rus, concetățenii căruia se declară creștini în proporție de sub 50%.

4. Fiind vorba de celebrarea unui eveniment pe care-l cinstesc mai multe grupări bisericești ucrainene, este cel puțin nepotrivită favorizarea pe față a uneia din ele (a Mitropoliei ucrainene subordonată Moscovei) de către președintele (statul) ucrainean. Favorizare care i-a implicat în egală măsură și pe Timofti, și pe Putin, și pe Nikolic, în calitatea lor de reprezentanți ai Republicii Moldova, Rusiei și Serbiei, or, relațiile bilaterale statale presupun, prin definiție, colaborarea cu „poporul” (statul) partener în întregul lui.

Harta religiilor Ucrainei

„Viața religioasă în Ucraina la începutul sec. XXI”

5. În cadrul întrevederii oficiale cu președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, președintele Ucrainei Victor Ianukovici l-a felicitat pe moldoveanul nostru „cu ocazia sărbătoririi a 1025 de la botezul Rusiei Kievene” (!), menţionând că „în Kiev se desfăşoară un eveniment care ne permite încă o dată să rememorăm rădăcinile istoriei noastre comune” (!!!).

Intrevederea Ianukovici-Timofti 27 iulie 2013 Kiev

Întrevederea Ianukovici-Timofti, 27 iulie 2013, Kiev (foto: president.gov.ua)

***

Fără a comenta aberațiile șefului de stat ucrainean, trebuie s-o spunem franc (odată și odată): Ucraina nu este deloc așa cum încercăm din răsputeri să ne-o închipuim. În confruntarea noastră, a Republicii Moldova, cu Federația Rusă.

Ucraina nu este nici imparțială, nici interesată de aplanarea divergențelor care marchează relațiile moldo-ruse. Ba mai mult chiar: Ucraina susține invariabil punctul de vedere al Rusiei. Şi nu doar în privința așa-zisei „Transnistrii”.

Putin-Ianukovici-Timofti-Nikolic

Nikolic – adeptul integrării în UE, Putin și Ianukovici – într-un gând și într-un pas, Timofti – undeva la mijloc, și ignorat de „zâmbitorii” estici (foto: romfea.gr)

***

Concluzionând:

Întrebarea pe care și-au pus-o mulți în urma vizitei-surpriză a președintelui moldovean în capitala statului vecin din est, „ce-a căutat Timofti în Kiev?”, poate părea firească. Însă e cu siguranță inutilă.

Pe Timofti l-au chemat la Kiev și Timofti a plecat la Kiev!

Întrebarea mai necesară e cât timp o să mai punem în fruntea statului astfel de persoane?

Care pleacă oriunde și oricând le-o cere „strategicul” Kremlin.

Și care se pleacă oriunde și oricând văd o „cizmă muscălească”.

Realități:

Deși nu există, ca în cazul rușilor, o dată exactă a creștinării moldovenilor, mai mulți istorici consideră că răspândirea creștinismului în spațiul românesc a început înainte de 988.

Ce este cert însă, e că acest proces s-a desfășurat pe linia bulgaro-bizantino-grecească, biserica moldovenilor evoluând independent (paralel) față de cea a rușilor.

Totuși, astăzi peste 1000 de lăcașuri sfinte ale moldovenilor sunt închinate Bisericii Ruse.

Putin si Timofti

„Trimișii de Dumnezeu” Putin și Timofti, Kiev, 27 iulie 2013 (foto: ria.ru)

Max Ciudin, 30 iulie 2013, natiadinurma.wordpress.com

Reclame

Discuție

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Pingback: Pe Timofti l-au chemat, și Timofti a plecat! | BLOGPOST.timpul.md - 3 august 2013

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Arhive

Texte recente

Introdu adresa ta de e-mail pentru a urmări acest blog şi a primi notificări de articole noi prin e-mail.

Alătură-te altor 152 de urmăritori

iulie 2013
L M M J V S D
« iun.   aug. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

  • 110.595 vizualizări
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: