Externe, Moldova 2019, politicianism, Societate

Schimbarea miniștrilor nu înseamnă schimbarea guvernării! Schimbarea guvernării nu înseamnă schimbarea vieții moldovenilor de rând!

Deși mai puțin euforici decât în 2009 și 2010, și mult mai puțini la număr, există totuși moldoveni care își pun mari speranțe în „proaspăta” echipa a premierului Leancă.

În zădar!

Nu păstrarea încrederii într-un viitor mai bun e zădarnică – speranța e necesară mereu, ci convingerea că actualul prim-ministru și miniștrii săi vor schimba în bine viața moldovenilor de rând.

Cu ce diferă actualul guvern de cel precedent?

Guvernul nr. 13 - Guvernul nr. 14

Din el nu mai fac parte V. Filat și „oamenii lui Ghimpu”. Și atât.

Restul ne-au guvernat din aceleași poziții, sau din unele ierarhic inferioare, (dar oricum cu puteri decizionale), începând cu 2009, odată cu schimbarea guvernării comuniste.

Iar din moment ce V. Filat și M. Ghimpu nu sunt singurii diabolizați de societate în legătură cu AIE-1 și AIE-2, reiese că și ceilalți participanți în actul guvernării post-voroniniste – fie ei vice-premieri, miniștri, vice-miniștri sau „simpli” șefi de direcții, reconfirmați astăzi în funcții sau avansați „pe merit” – sunt la fel de responsabili de trădarea așteptărilor celor 896209 de moldoveni care le-au dat votul în 2010.

Așa că, oricât s-ar erija azi actualii membri ai Guvernului, de rând cu back-vocaliștii lor din Coaliția pentru Guvernare Pro-Europeană din Parlament și dirijorii acestora din umbră, în „ultima șansă pentru viitorul european al Moldovei”, cu toții nu sunt decât continuarea cosmetizată a Alianței pentru Integrare Europeană.

Poate chiar agonică!

Iar dacă ținem cont de prezența masivă în guvernarea AIE/CGPE a funcționarilor din guvernele lui Voronin, putem pe bună dreptate să considerăm AIE (CGPE), dacă nu continuarea în deplinul sens al cuvântului a guvernării PCRM, măcar un vlăstar altoit pe trupul acesteia.

Lucru care se poate spune despre toate celelalte 13 guverne ale Moldovei.

Ceea ce nu e neapărat rău în sine, dar care s-a dovedit a fi una din cauzele – poate cea principală – a lipsei unei evoluții palpabile a societății moldovenești, în special în ce ține de îmbunătățirea vieții cetățenilor de rând.

Pare exagerată afirmația?

Fostele – ca Moldova – republici sovietice Estonia, Letonia și Lituania au reușit pe parcursul celor două decenii de la declararea independenței (ca Moldova) nu doar să îmbunătățească constant viața propriilor cetățeni, dar și să se situeze, în termeni de dezvoltare umană mult peste media mondială – locurile 33, 44 și respectiv 41 din 186 de state monitorizate, în 2012.

Evoluţia indicelui dezvoltării umane: Estonia 1990-2012

Evoluţia indicelui dezvoltării umane: Letonia 1990-2012

Evoluţia indicelui dezvoltării umane: Lituania 1990-2012

Chiar și vecina Românie, plecată practic din același punct ca Republica Moldova, a demonstrat din 1990, ce-i drept într-un ritm mai lent, o creștere a nivelului de bunăstare a cetățenilor – locul 56.

Evoluţia indicelui dezvoltării umane: România 1990-2012

Moldova, în schimb, este astăzi exact acolo unde era la începutul anilor ’90 – în sărăcie. Mult sub media europeană, mult sub media mondială – locul 113.

Evoluţia indicelui dezvoltării umane: Republica Moldova 1990-2012

Poate sărăcia în care ne aflăm de 22 de ani nu depinde doar de noi?! Poate!

Dar nici ce-a depins de noi nu am făcut!

Și nici ce-a depins de guvernele noastre anterioare, acestea n-au făcut!

Și la fel n-o va face nici guvernul actual! Al 14-lea la număr!

Așa că: „Trăiască” Guvernul Leancă – garanția continuității stagnării societății moldovenești, garanția perpetuării sărăciei cetățenilor moldoveni!

Max Ciudin, 15 iunie 2013, natiadinurma.wordpress.com

Reclame

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

Texte recente

Introdu adresa ta de e-mail pentru a urmări acest blog şi a primi notificări de articole noi prin e-mail.

Alătură-te altor 152 de urmăritori

iunie 2013
L M M J V S D
« mai   iul. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

  • 108,519 vizualizări
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: