Moldova 2019, politicianism, Societate

Cu cine să ții? Cu Filat sau cu Plahotniuc?

Motto: Spectatorii sunt uneori mai interesanţi decât spectacolul.

S-o recunoaştem! Moldovenii sunt nişte partizani adevăraţi!

Şi în sensul consacrat de sovietici – de luptători în spatele frontului, şi în cel primar – de susţinători înverşunaţi ai unei cauze.

Diferenţa dintre spectacolul politic din societăţile mai europene, mai occidentale decât a noastră, şi spectacolul politic moldovenesc care ni se serveşte constant, zi de zi, guvernare de guvernare, rezidă, deloc straniu, doar în diferenţa dintre reacţiile muritorilor de rând din cele două lumi aproape paralele – democraţiile occidentale şi estul nostru sălbatic – la acţiunile/inacţiunile propriilor aleşi, muritori din afara rândului în cel mai bun caz, deasupra rândului în cazul nostru pervers.

Fiindcă oricât ar fi de tentant să vedem în guvernanţii apuseni, în contrast cu ai noştri, doar oameni integri, dezinteresaţi, preocupaţi exclusiv de bunăstarea propriilor concetăţeni, realitatea este alta.

Corupţia, hoţia, fărădelegea şi celelalte metehne cu care îi echivalăm, implicit deja, pe aleşii noştri, (aleşi cu mâna noastră – câtă perversitate!), există şi în clasele politice ale corecţilor în toate germani şi ireproşabililor până la refuz britanici, ca să amintesc numai de două societăţi-etalon pentru vecinătatea centripetei euro-atlantice.

Amploarea corupţiei, a hoţiei, a fărădelegii – şi la noi, şi la ei – este determinată numai de atitudinea societăţii faţă de aceste fenomene, deşi s-ar putea invoca şi vizibil diferita abordare a problemelor în cauză de către aleşii înşişi din statele cu democraţie consacrată, care însă – abordare – e la fel rezultatul, pe termen lung mai ales, al aceleiaşi atitudini a societăţii, a alegătorilor.

Avem ceea ce suntem!

Dar să revenim la partizanii noştri.

Fie în beci, la bucătărie, sau mai nou, la televiziuni şi pe saituri, moldovenii luptă. Luptă, susţinându-şi favoriţii! Luptă, demonizându-le oponenţii!

Evenimentele din ultimele săptămâni au scos din nou la iveală (cum se întâmplă de regulă în campaniile electorale) o trăsătură specifică firii moldovenilor cu republică aparte, în raport cu „mai echilibraţii” vest-europeni: cea a partizanatului politic. Formal „politic”.

Cu toată mizeria, (dezvăluită mai mult prin utilizarea presei, decât de către aceasta), în care stăruie guvernarea, şi mizeria în care se complace societatea în ansamblu, nevoia de a ţine partea cuiva – a cuiva din conducerea de vârf a statului, asociată în mentalul colectiv cu capacitatea de a produce schimbări – este şi ea o dovadă, așa decăzută cum e, că moldovenii (cei puţini, dar de care cu siguranţă va depinde în viitor viitorul celorlalţi) încă n-au renunţat să spere că se mai poate schimba ceva. Azi, sau peste un an, sau peste doi, însă în prezent! (Mai convenabil le-ar fi, probabil, să plece şi să revină, sau nu, cândva!)

Nevoia de a ţine partea cuiva – aşa perversă cum o avem dacă e să ne gândim din ce părţi avem de ales, este în esenţă aceeaşi manifestaţie arabă în masă, aceeaşi susţinere a unei tabere beligerante siriene, acelaşi protest anti-guvernamental grecesc. Doar că la scara noastră moldovenească!

Nu putem mai mult de atât! („7 aprilie” n-a fost o excepţie: moldovenii, în majoritatea lor, au stat acasă…)

Şi dacă suntem atât de limitaţi în manifestări anti-guvernare coruptă, anti-guvernare hoţească, anti-guvernare nelegiuită, partea cui, din guvernarea curentă coruptă, nelegiuită şi de hoţi, s-o ţinem? Şi de ce trebuie neapărat să ţinem cu cineva din ei?

Antagonizatele grupări economico-financiare „a lui Filat” şi „a lui Plahotniuc”, cu tot alaiul lor de partide, ong-uri, fundaţii, televiziuni, saituri, ziare, formatori şi deformatori de opinie, sunt/par a fi singurele nuclee în jurul cărora vor orbita, cel puţin încă un ciclu electoral, destinele moldovenilor. Şi a celor rămaşi, şi a celor plecaţi.

O alternativă, astăzi, nu există!

Şleahta lui Voronin, de rând cu toate progeniturile sale mai mult sau mai puţin roşii-sângerii, nu sunt o alternativă. Sunt o fundătură!

Opt ani, dar mai ales cei aproape patru care le-au urmat, ne-au demonstrat-o din plin.

Iar partidele extra-parlamentare, chiar absolvindu-le de toate suspiciunile de satelizare, şi-au probat nu o dată capacităţile (incapacităţile) în campaniile electorale.

Cât despre cealaltă componentă a trioului AIE, „liberalii lui Ghimpu”, un lucru este edificator: deşi conducerea partidului dat este vizibil mai favorabilă lui „Plahotniuc” decât lui „Filat”, în cazul susţinătorilor/alegătorilor partidului, balanţa va înclina, în eventualitatea unei opţiuni pentru cineva din cei doi, în favoarea ultimului. E ceva la care nu pare să vrea să mediteze „Ghimpu”!

Cine are şanse? „Filat” sau „Plahotniuc”?

Ambii au. Şi şansele ambilor sunt dependente nu atât de resursele financiare uriaşe de care dispun, cât mai ales de abilitatea de a şi-i predispune pe cei care încă nu s-a decis pentru cine să opteze (lucru ce nu trebuie neapărat asimilat opţiunii următoare de vot).

Înclinarea balanţei în favoarea unuia din ei, va duce la „eliminarea” („înglobarea”, în mare măsură) a celeilalte părţi.

După care nu ne va rămâne decât să identificăm (sau poate chiar să producem, odată şi odată) o nouă parte, cu care să ţinem, în lupta cu cel care va câştiga confruntarea de azi, fie el „Filat” sau „Plahotniuc”.

(Şi ciclul se va relua. O dată, de două ori… Până când părţile, azi capabile doar de confruntare, vor ajunge să înţeleagă, aşa cum au făcut-o demult vest-europenii, că singura cale este colaborarea. Şi confruntarea. Însă doar a ideilor.)

Este nu doar Realpolitik-ul, astăzi mai actual ca niciodată, ci în primul rând firea noastră moldovenească, inaptă să ofere şi să urmeze o alternativă „curată”, demnă şi omenească.

În definitiv, debarcarea lui „Voronin” s-a produs exact în acelaşi mod!

filat-plahotniuc

Max Ciudin, 3 februarie 2013, natiadinurma.wordpress.com

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

Texte recente

Introdu adresa ta de e-mail pentru a urmări acest blog şi a primi notificări de articole noi prin e-mail.

Alătură-te altor 152 de urmăritori

februarie 2013
L M M J V S D
« dec.   mai »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

  • 108,519 vizualizări
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: