Limba ce-o vorbim, politicianism, Societate

„Sfârşitul lumii va fi sau acum, sau mai târziu.” Profeţiile nulităţii roz.

Steaua şi făcătura Kremlinului

Dacă există o meteahnă de care nu vor scăpa degrabă moldovenii, aceea e prostia. Şi consecinţa ei directă – aleşii poporului.

***

Dintre toate nulităţile de care Parlamentul moldovean e plin până la refuz, cel care se evidenţiază indiscutabil este nefericitul zvăpăiat roz.

Nefericit, deoarece o ţine întruna cu „distrugerea Alianţei”, „demiterea primarului”, „excluderea liberalilor”, „interzicerea unioniştilor” ş.a.m.d. Negativismul e fatal pentru orice aspirant la culmile cârmuitoare! Oamenii (alegătorii) îi vor urma mereu pe cei cu atitudini pozitive, oricât de grea le-ar fi viaţa (supravieţuirea).

Zvăpăiat, fiindcă e peste tot. Un adevărat spammer politic, vorba publikaistului O. Cristal.

Roz, fiindcă oricât s-ar da cu roşeaţă „socialistă” serioasă, va rămâne mereu acelaşi infantil (apropo de „bulevardul Cuza-Vodă”) omuleţ cu cămaşă de culoarea fericirii. Un şarlatan (apropo de „bulevardul Cuza-Vodă şi primarul Chirtoacă”), dacă e să gândim că fericirea e cam improprie acestei persoane, cum am zis, nule.

Nulitatea roz, aşadar, într-un dialog cu Valentina Ursu de la Radio Europa Liberă, a declarat, printre multe altele, că „înlăturarea unioniştilor lui Ghimpu de la guvernare” este pentru el „un obiectiv foarte clar” şi că „acest obiectiv va fi atins sau acum, sau mai târziu”!

„Sau acum, sau mai târziu”!

Personal mi-e greu să nu apreciez „exactitatea” profeţiilor acestui rătăcit. Rătăcit care, dacă îşi mai aduce cineva aminte, era prezentat, dar şi se recomanda drept „economist, profesionist şi tehnocrat”!

Or „sau acum, sau mai târziu” e orice altceva dar nu un pronostic al unui economist! Poate doar al unuia care a învăţat economia de la angajatorul de nulităţi Voronin.

Şi nici ceva caracteristic unui profesionist, certitudinea fiind o însuşire de bază a celor pregătiţi corespunzător într-un anumit domeniu.

Şi cu atât mai mult departe de un tehnocrat, intelectual şi om de ştiinţă prin definiţie, care cu siguranţă va avea cu totul alte „obiective foarte clare” decât „înlăturarea unioniştilor lui Ghimpu de la guvernare”.

Dar şi aşa, cu toate uitările fireşti caracterului uman ale nuanţelor în general, ale nuanţelor „politice” în special, esenţa (în cazul dat forma) politicienilor politicianiştilor şi a celor spuse de aceştia, rămâne oarecum intactă, „foarte clară”!

Forma „sau acum, sau mai târziu”, dezvoltată cu însufleţire pe la toate „colţurile” de pogorâtul cu triumfalism din comunişti, este „esenţa” acestuia:

Sau acum, sau mai târziu, voi iniţia un referendum pentru demiterea primarului Chirtoacă;

Sau acum, sau mai târziu, voi înlocui manualele de istorie a românilor cu cele de istorie a Moldovei;

Sau acum, sau mai târziu, voi face din Republica Moldova federaţie;

Sau acum, sau mai târziu, voi face ceva.

Într-o societate gânditoare, nulităţile de genul zvăpăiatului roz n-ar avea şanse să ajungă deputaţi sau miniştri (!), nici măcar să capteze atenţia publicului mai mult de un episod în vreun sitcom ieftin.

Într-o societate gânditoare…

Moldova însă e altfel.

Moldova e plină de proşti. Care, în prostia lor, aleg alţi proşti să-i conducă.

Şi chiar de pare că orice critică adusă acestor aleşi nu face decât să le adauge careva procente la popularitatea lor (închipuită de ei înşişi), cifrele spun altceva: moldovenii încep să gândească. Politic. Încet, dar sigur. (Poate şi datorită unor astfel de critici.)

Şi chiar de viitorul, în care nulităţi cu ifose de inventatori de cuvinte („reformatare”) vor ţine doar de domeniul curiozităţilor, e cam departe, procesul recăpătării abilităţii de gândire, dar mai ales a încrederii în eficienţa gândirii, este ireversibil.

Şi acum, şi mai târziu!

soluţia roz

PS: Apetenţa asta pentru cuvinte „întortocheate” e o trăsătură a tuturor comuniştilor foşti. Şi a lui Dodon, şi a lui Lupu („batiment”). La fel şi prostia.

foto: socialistii.md, unimedia.info

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

Texte recente

Introdu adresa ta de e-mail pentru a urmări acest blog şi a primi notificări de articole noi prin e-mail.

Alătură-te altor 152 de urmăritori

octombrie 2012
L M M J V S D
« sept.   nov. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

  • 107,970 vizualizări
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: