politicianism, Societate

Când revenim la intelectuali?

Discursul preşedintelui statului român vecin, ţinut recent în cadrul lansării unui volum de documente despre comunism, reaminteşte (a câta oară!) de mocirla în care se află de 20 de ani Republica Moldova. Şi nu neapărat în comparaţie cu România. În comparaţie cu orice stat normal.

În Moldova nu doar că nu există politicieni care să afirme, (de făcut nici nu poate fi vorba), că cedează în faţa inteligenţei, în faţa intelectualilor, în Moldova politicienii dispreţuiesc pe faţă, demonstrativ, intelectualitatea.

O desconsideră, o batjocoresc, o menţin în mizerie, sau chiar o substituie!

Tragedia anilor ’90, pe lângă haosul social-economic care a pus stăpânire pe nou-formata republică, a însemnat şi înlăturarea completă din politica moldovenească a intelectualilor.

Că s-au retras dezamăgiţi de mentalul colectiv regresiv, sau fiind dezgustaţi de combinaţiile proaspeţilor afacerişti (viitorii oligarhi) în care au fost cu perfidie atraşi, sau că au fost obligaţi să se retragă, sau că pur şi simplu au dat prioritate nevoilor proprii, un lucru este cert: a fost o pierdere fundamentală a societăţii moldoveneşti în devenire.

Lucru de altfel valabil pentru toate statele ieşite din socialismul european. Însă spre deosebire de Polonia, Cehia, Lituania, Ungaria, etc. – mai nou şi România – Moldova nu şi-a reîntors intelectualii în politică.

Nu şi i-a reîntors în viaţa statului.

Nici în 2000, nici azi.

Moldova a preferat mai degrabă să-i lase să moară de foame. Unul câte unul…

Iar golul apărut între generaţiile de intelectuali – fruntaşii renaşterii naţionale, pe de o parte şi cei croiţi pe tipare nesovietice, pe de altă parte – în sensul implicării în viaţa politică, publică a statului, este pe deplin resimţit în prezent.

Indiferenţa faţă de actul politic e şi a intelectualilor de azi, nu doar a „simplilor” muritori.

Ceea ce a făcut preşedintele român, declarându-se convins de inteligenţa unor personalităţi ca „Pleşu, Liiceanu, Cărtărescu, Patapievici şi mulţi alţii” în privinţa necesităţii creării şi asumării rezultatelor activităţii Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, (în baza raportului căreia a condamnat explicit şi categoric sistemul comunist din Romania), chiar admiţând anumite scopuri mai puţin „intelectuale”, depăşeşte cu siguranţă cadrul îngust al luptei politice româneşti, prin reaşezarea, sau măcar prin iniţierea reaşezării în conştiinţa publică românească, a intelectualitatăţii pe locul care i-a aparţinut întotdeauna – la cârma destinului ţării.

Cât despre Republica Moldova…

Atât timp cât aici vor exista preşedinţi de parlament care se cred şi lingvişti, şi etnologi, şi sociologi, şi istorici, şi europeni şi moderni”, nefiind altceva decât nişte comunişti mediocri, şi care desconsideră adevăraţii intelectuali, atât timp statul acesta va rămâne o mocirlă, singura şansă pentru o existenţă omenească a cetăţenilor căruia, va rămâne emigrarea.

Este imposibilă orice evoluţie, orice dezvoltare fără raportarea la idealuri şi modele, fără raportarea la intelectuali!

NB: Întregul discurs al preşedintelui României.

PS: Încăpăţânarea extremă care chinuie existenţa unei bune părţi a societăţii moldoveneşti, de a nu se raporta în niciun fel la modelele europene, ci doar de a copia orbeşte sistemul de nonvalori încropit de Kremlin, va avea acelaşi rezultat dezastruos: regres demografic accelerat, dar mai ales, regres moral şi intelectual.

„Bucătăreasa” lui Lenin încă ne bântuie…

Max Ciudin, 18 octombrie 2012, natiadinurma.wordpress.com

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

Texte recente

Introdu adresa ta de e-mail pentru a urmări acest blog şi a primi notificări de articole noi prin e-mail.

Alătură-te altor 152 de urmăritori

octombrie 2012
L M M J V S D
« sept.   nov. »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

  • 107,970 vizualizări
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: