politicianism, Societate

Bârna din ochi, sau Rusia rămâne „Rusia”

(Caracatiţa Putin, Mackay)

Şi iarăşi neastâmpăraţii „tulburători de ape” ruşi…

Cică România cu Traian Băsescu în frunte vrea să treacă Prutul!

Ungurii lui Viktor Orban „nutresc vise de recăpătare a Transilvaniei”!

Albanezii macedoneni vor să bată palma cu bulgarii şi să împartă Macedonia!

Iar în regiunile preponderent turceşti ale Bulgariei apar „ca ciupercile după ploaie, societăţi, fundaţii şi organizaţii musulmane adesea cu un caracter extrem de dubios”!

Dintr-un articol publicat pe saitul postului de radio „Golos Rosii” (organizaţie de stat a Federaţiei Ruse), care abundă de „material exploziv”, unele media de limbă română au preluat doar referirile la „obiectivul cercurilor (mari-)româneşti” de-a alipi „pământurile moldoveneşti” prin acordarea de cetăţenie română.

Provocările pe faţă ale Moscovei sunt demult o caracteristică a politicii externe ruseşti.

Destabilizările care se urmăresc cu astfel de „articole” (ale unei instituţii de presă guvernamentale!), chiar dacă nu au întotdeauna efectul scontat, reuşesc oricum să trezească nişte reacţii emoţionale în cadrul comunităţilor vizate.

În cazul dat, al comunităţilor etnice: catalanii şi bascii pe de o parte şi guvernul spaniol central de cealaltă parte; albanezii pe de o parte – sârbii, grecii şi macedonenii de cealaltă parte; macedonenii – bulgarii; bulgarii – turcii; ungurii – slovacii, sârbii, croaţii, slovenii, ucrainenii şi românii; românii – rusofonii din Moldova.

În privinţa celor din urmă se încearcă chiar o aşa-zisă glumă: „Cum s-ar zice: ce e pentru ungur Transilvania, e pentru român Basarabia, prin care se înţelege Moldova contemporană”!

Politica externă a Rusiei este ea însăşi o mare glumă! Cel puţin în privinţa Republicii Moldova şi a României.

Încercarea absolut prostească a parlamentarului rus Solonin din APCE de a acuza România de anexionism este antologică!

Văzând în acordarea de cetăţenie română nu un drept al urmaşilor foştilor cetăţeni români privaţi ilegal de aceasta odată cu incorporarea în URSS, ci o modalitate prin care România urmăreşte alipirea Republicii Moldova, amintind şi de afirmaţia preşedintelui român privind campania contra Uniunii Sovietice din 1941, articolul nu scapă ocazia să dea o notă şi guvernării de la Chişinău: „Nu este surprinzător, că la rândul ei, conducerea pro-română a Moldovei recepţionează astfel de semnale într-un mod convenabil sieşi, fiind gata în orice moment să ducă propriul «război mic şi triumfător» contra Transnistriei şi a declaratei sale auto-determinări.”

Şi de parcă această afirmaţie insolentă din partea unui organ oficial rusesc (ţinând cont de poziţia oficială rusească privind integritatea Republicii Moldova) nu era de-ajuns, articolul punctează: „Violenţa, precum se ştie, naşte violenţă, iar dorinţa de a fi o mare putere nu poate fi închipuită fără separatism.”!

Fără a ironiza: oare dorinţa minusculei Republicii Moldova de a-şi controla propriul teritoriu este dorinţa de a fi o mare putere?!

Sau închipuita aspiraţie a României de a incorpora Moldova ascunde dorinţa de a fi o mare putere?!

Ce să mai spunem atunci de Rusia – cel mai mare stat din lume – de 72 de ori mai mare decât România, de 505 ori mai mare decât Republica Moldova?!…

Atitudinea Federaţiei Ruse faţă de alte state, în special faţă de cele mici, pe care le-a cotropit de-a lungul istoriei, este duplicitară.

Or, acuzând România de acordarea cetăţeniei şi sponsorizarea organizaţiilor pro-româneşti din Republica Moldova, (ca şi Ungaria în raporturile acesteia cu România), articolul nu spune nimic despre sutele de mii de paşapoarte ruseşti acordate cetăţenilor moldoveni, inclusiv celor din stânga Nistrului, şi nici de milioanele pompate în tot felul de ligi, fundaţii şi partide din Moldova care promovează interesele Moscovei în această regiune.

Şi nici n-o va face! Rusia nu are „soviste”, ca să mă exprim ca prim-promotorul intereselor ruseşti în Moldova, V. Voronin.

Tendinţa de veacuri a statului rus de-a se apropia de Europa a fost curmată definitiv odată cu bolşevizarea acestuia, ajungându-se azi ca Rusia să privească ţările europene, fiecare în parte sau Uniunea Europeană în ansamblu, de la înăţimea unei supra-puteri (chiar dacă mai mult auto-închipuite) pentru care interesele sau obiectivele acestora pot fi nu doar ignorate, dar şi batjocorite prin declaraţii oficiale.

Iar articolul în cauză asta şi face! Îşi bate joc de state suverane.

La fel cum îşi bate joc Kremlinul de Chişinău, atunci când permite unui ilegal ca Şevciuk să ţină discursuri în forul legislativ suprem al Federaţiei Ruse! (Pe care o altă instituţie de presă rusească, ne-guvernamentală, îl numeşte contrar oricăror norme internaţionale preşedinte al Transnistriei!)

Lista „focarelor separatiste” pe care le vede „Golos Rosii” în Europa, oricât şi-ar dori contrariul oficialii ruşi, nu poate fi concepută fără separatismul din cadrul Rusiei, Cecenia fiind cel mai cunoscut exemplu.

Cum nu poate fi ignorat nici suportul rusesc al diferitor mişcări secesioniste din alte state („RMN”, Crimeea, Osetia de Sud, Abhazia fiind doar cele susţinute deschis), în contextul în care postul de radio respectiv vorbeşte despre eşecul Uniunii Europene de a suprima „virusul separatismului”

În loc de concluzie: Republica Moldova nu poate ţine piept atacurilor murdare ruseşti la adresa propriei suveranităţi (sau statalităţi, cum e la modă azi), însă poate face abstracţie de ele. Desigur doar în măsura în care acestea se limitează la declaraţii belicoase şi improprii unei relaţii inter-statale.

Deşi amestecul Rusiei în viaţa Republicii Moldova este vizibil şi de regulă nefast, nu doar statul nostru este victima acestei „mari puteri” violente.

Privită în ansamblu, tendinţa tuturor fostelor state socialiste şi sovietice din estul Europei de a se integra în Uniunea Europeană este consecinţa directă a amestecului rusesc (sovietic) în destinul istoric al acestora. Iar Republica Moldova nu poate fi în acest caz o excepţie, oricât de mult ar încerca să ne convingă de altceva societăţile, fundaţiile şi organizaţiile sponsorizate de guvernul rus, care brusc au realizat „beneficiile majore” ale reintrării sub controlul (definitiv) al Moscovei.

NB: Variantele în alte limbi ale articolului analizat sunt şi ele o dovadă a ipocriziei postului de radio rus, prin extensie a statului rus, niciuna nefiind o traducere completă. Variantele în română, greacă, bulgară, cehă, slovacă, franceză, suedezăportugheză nu conţin „tezele” radicale din articolul original, cele în sârbă (apropo de activitatea spionilor sârbi în Moldova!), poloneză şi spaniolă conţin în plus faţă de celelalte şi referirea la „conducerea pro-română a Moldovei”, iar versiunile albaneză, maghiară şi turcă lipsesc, deşi albanezii şi ungurii sunt cei mai vizaţi în articol!

Încurcate sunt conductele de gaz ale Rusiei!

(Gazpromul Putin, PISMESTROVIC)

P.S. În contextul în care printre anti-moldovenii de factură rusească e o modă să asocieze tot ce ţine de România cu fascismul, este curioasă nuanţarea acestei viziuni alb-negru (roşie ca sângele în esenţă), pe care o face articolul discutat,  numindu-l pe mareşalul Ion Antonescu pro-fascist”.

Max Ciudin, 22 septembrie 2012, natiadinurma.wordpress.com

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

Texte recente

Introdu adresa ta de e-mail pentru a urmări acest blog şi a primi notificări de articole noi prin e-mail.

Alătură-te altor 152 de urmăritori

septembrie 2012
L M M J V S D
« aug.   oct. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

  • 107,970 vizualizări
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: