Limba ce-o vorbim, politicianism, Societate

Ce-a fost mai întâi: găinarul sau găinăria?

Şi ca să nu fie nimeni tentat să pună mâna pe-un pahar cu apă, precizez: găinarul „politic” sau găinăria „politică”?

Redenumirea bulevardului Cuza-Vodă, decisă la şedinţa de ieri a Consiliului Municipal Chişinău, discutată intens azi (şi conferinţe de presă, şi briefinguri), mi-a amintit de un anume tip de farsă, în care cel care vrea să păcălească ajunge să fie păcălit.

   

Situaţie valabilă în momentul de faţă, căci există şi posibilitatea ca cel care evită să fie păcălit, şi care păcăleşte de fapt, să fie într-un final păcălit, şi nu neapărat de cel care-a vrut să-l păcălească iniţial!

Dincolo de amuzamentul creat de „şantajistul” Dodon şi de „răsturnătorul de situaţie” Chirtoacă, episodul în cauză este o găinărie, fără nicio rezervă!

A ambelor părţi!

Şi a consilierilor roşii ai rozului cândva Dodon, care au condiţionat susţinerea celorlalte proiecte propuse spre adoptare cu susţinerea propriei iniţiative absolut infantile (că e anacronică nici n-are rost să zic) de redenumire a unei străzi din Chişinău cu numele unui militar sovietic!

Şi a consilierilor de celelalte culori ale curcubeului numit Consiliul Municipal Chişinău, care, din câte se pare, i-au tras pe sfoară pe primii!

Întrebarea pe care şi-au pus-o azi mulţi a fost: cum îi va afecta această găinărie pe găinarii implicaţi?

Oricare ar fi răspunsul, este esenţial să nu uităm că astfel de găinării se fac zilnic, nu doar când exotismul unora din ele ne captează atât de pasional atenţia!

Şi că ei, găinarii-şefi, sunt cea mai fidelă reprezentare a societăţii moldoveneşti care zi de zi, în totalitatea ei, face găinării, sau doar le observă şi le ignoră.

***

Vlad Bătrâncea, copie aproape desăvârşită a şefului său de partid, în goana după atenţia presei care-i caracterizează pe dodonişti, a susţinut un briefing la aceeaşi oră când primarul Chirtoacă a programat o conferinţă de presă.

Prestaţia micului „socialist” e o dovadă în plus a „valorilor” pe care şi le-a adunat „valoarea” Dodon în juru-i!

Individul habar n-are nici împotriva cui luptă propriul partid („Ioan Cuza”!), nici pe cine promovează („Vasili Belschi”!).

Acest tocmai (!) membru al comitetului executiv al PSRM, nu e la prima gafă de genul ăsta. Într-o emisiune de la PublikaTv, respectivul Bătrâncea declara convins că europenii sărbătoresc pe 9 mai „ziua eliberării a Europei”!

Vai de soarta partidului lui Dodon cu aşa adjuncţi care habar n-au nici de Declaraţia Schuman, nici de faptul că europenii comemorează (nu „sărbătoresc”) încheierea celui de-al doilea război mondial pe 8 mai…

Şi ca o dovadă în plus a prostiei promovate de acest partid de orientare rusă, (de parcă prestaţia „priceputului” la briefinguri nu era de-ajuns), pe saitul acestora apare un text în care redenumirea bulevardului Cuza-Vodă (Alexandru Ioan Cuza) în „Aleksei Belski” este prezentată ca una din „problemele socio-economice prioritare pentru consilierii socialişti”, alta fiind şi „demontarea «pietrii (!) lui Ghimpu» din PMAN”!

De cealaltă parte (convenţională!), se pare că „tactica” primarului Chirtoacă a fost ţinută în mare secret, din moment ce nici colegul său de partid, deputatul Valeriu Munteanu, n-a ştiut de această „operaţiune”, fiind vizibil încurcat de noutatea spusă de Lorena Bogza în emisiunea „În profunzime”!…

Iar „replica” celorlalţi farsori, a excluşilor (auto-excluşilor) consilieri comunişti – în zădar „majoritari” – preocupaţi mai mult de politica externă a republicii în general decât de nevoile curente de la nivelul local, pentru rezolvarea cărora au pledat în campania electorală, indică sau o realizare a imposibilităţii înlăturării în perioada următoare a primarului Chirtoacă, implicit şi o disponibilitate de colaborare, sau, mai probabil, aceeaşi frustrare de „mare” partid politic, remarcată mai ales în discursul deputatului Voronin, care nu e capabil să vadă un adversar decât în mai marele zilei – premierul Filat, desconsiderându-l în continuare pe primarul Chişinăului, deşi acesta le-a cam şters nasul la ultimele scrutine municipale…

***

Pe când şi nişte pâine, domnilor circari?!

Max Ciudin, 18 septembrie 2012, natiadinurma.wordpress.com

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

Texte recente

Introdu adresa ta de e-mail pentru a urmări acest blog şi a primi notificări de articole noi prin e-mail.

Alătură-te altor 152 de urmăritori

septembrie 2012
L M M J V S D
« aug.   oct. »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

  • 107,970 vizualizări
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: