politicianism, Societate

Drumurile, poliţiştii şi Touaregurile sunt pregătite! Doamnă Merkel, vă aşteptăm!

Motto: Când aşteaptă oaspeţi, moldovenii fac curăţenie. Când oaspeţii au venit, moldovenii se zbat să-i impresioneze.

Deşi preconizata vizită a cancelarului german Angela Merkel este văzută de unii ca o reafirmare a sprijinului european pentru guvernarea actuală, iar de alţii ca o etapă a unui plan de soluţionare a „diferendului transnistrean”, o ţară ca a noastră, care nu are nicio idee, nemaivorbind de un proiect, privind perspectiva de dezvoltare de lungă durată (30-50 de ani) a statului şi a societăţii, poate să obţină din acest eveniment cu mediatizare pan-europeană doar dividende specifice unor speculanţi: nişte fonduri şi investiţii efemere, dar mai ales o revizuire, şi mai efemeră, a raporturilor dintre „decidenţii” locali şi superiorii lor estici.

Adică, nimic pentru moldovenii simpli!

Chiar şi drumurile reparate în grabă cu ocazia acestei vizite, dacă vor ţine măcar un an… Ca o confirmare a lipsei unei viziuni de perspectivă!

***

Drumurile (de unică folosinţă)

Înainte de vizita preşedintelui francez Jacques Chirac din 1998, autorităţile moldovene au reparat străzile Paris şi Grenoble din capitală… (De-am fi avut o stradă „Berlin”, azi era să fie şi ea reparată!)

În timpul guvernării comuniste, intrarea în Chişinău din sectorul Buiucani (şoseaua Balcani) a fost amenajată, se zice, special pentru vizitele dese ale lui V. Voronin la vila prezidenţială din pădurea satului Condriţa… (Drumul Chişinău-Leuşeni e mai rău în jumătatea de după Condriţa…)

(foto: Victor Popovici)

În 2006, Guvernul condus de V. Tarlev asfaltează o parte a drumului republican R59 Bulboaca-Delacău, până la drumul local L457 (asfaltat în întregime), care face legătura dintre R59 şi satul Şerpeni.

Restul drumului republican, de importanţă mai mare decât cel sătesc, a rămas în starea anterioară, mai mult cu pietriş. Chiar şi conducerea comunistă a statului, care a vizitat atunci Complexul Memorial din s. Şerpeni, Anenii-Noi, cu siguranţă a crezut că drumul spre Şerpeni e de fapt cel principal… (De calitatea lucrărilor n-are rost să amintesc – asfaltul deteriorându-se rapid în perioada ulterioară – însă capii ţării au mers atunci pe drum bun!)

Deşi vorbesc despre planificarea lucrărilor de reparaţie a drumurilor spre aeroport şi spre Cricova cu mult timp înaintea stabilirii datei vizitei cancelarului Angela Merkel, drumarii chişinăuieni, adică autorităţile centrale, repară aceste drumuri anume pentru vizita oficialului german…

(foto: protv.md)

(foto: protv.md)

Poate ar trebui legiferate nişte vizite periodice şi reciproce ale primarilor din satele vecine?!

Că doar aşa se pare că-şi amintesc de drumuri autorităţile moldovene: când le vine cineva în vizită. De reparaţii capitale nici nu poate fi vorba – oficialilor europeni nu li se organizează vizite la ţară – însă pentru măturarea străzilor satului şi văruirea bordurilor, vizita primarului vecin ar fi numai bună!

Poliţiştii

Pentru a afla câţi poliţişti are Moldova, e suficient să străbaţi Chişinăul în timpul vizitei vreunui oficial străin de rang înalt!

Indiferent cine ne vizitează ţara, drumurile se blochează, iar poliţiştii sunt încolonaţi pe întreg traseul.

Văzându-i atât de mulţi, plasaţi atât de aproape unul de altul, pe traseul coloanelor oficiale, mai că începi să-i consideri pe moldoveni drept cei mai periculoşi terorişti!

Oare cum rezistă preşedintele Islandei într-o reşedinţă fără pază şi fără garduri, prin preajma căreia se pot plimba nestingheriţi atât islandezii cât şi turiştii străini?!

(Preşedintele Islandei Olafur Ragnar Grimsson şi Prinţesa Anne a Marii Britanii la un eveniment al crescătorilor de cai, 2003)

Sau de ce în Germania automobilul preşedintelui poate să circule de rând cu alte maşini, fără a fi nevoie să se blocheze circulaţia?!

Touaregurile

Recent s-a vorbit despre noile Mercedesuri cumpărate pentru conducerea ţării. 350 000 de euro pentru 3 automobile! Nesimţire e puţin spus!

Anul trecut, pentru vizita vicepreşedintelui american, Guvernul a cumpărat 8 autoturisme Volkswagen Touareg în sumă de 344 000 de euro!

În Moldova există bătrâni care supravieţuiesc cu pensii de 50 de euro!

(foto: protv.md)

Fala pentru moldoveni e definitorie! Nunţile şi cumătriile moldoveneşti sunt antologice!

Nesimţirea guvernanţilor, care aruncă bani pe nişte lucruri inutile cum sunt aceste automobile, în condiţiile sărăciei generalizate a moldovenilor, e depăşită, la capitolul paradoxuri, de fala lor prostească.

Pe cine încearcă ei să impresioneze? Pe europenii care ştiu exact cât de mizer trăiesc cei mai mulţi dintre moldoveni?!

Le e ruşine lui V. Filat, M. Lupu şi N. Timofti să se prezinte în faţa omologilor străini cu nişte maşini vechi? Se tem să nu fie consideraţi nişte săraci?

Mie mi-e ruşine de V. Filat, M. Lupu, N. Timofti, de toată conducerea acestei ţări!

Cu ce diferă aceştia de preşedinţii autoritari din Africa?

(Preşedintele Gambiei, ţară cu o treime din populaţie aflată sub nivelul sărăciei)

(Unul din automobilele preşedintelui Zimbabwe, stat cu una din cele mai mici speranţe de viaţă din lume)

(Marian Lupu, foto: Eduard Bâzgu, Adevărul)

(Nicalae Timofti, foto: Andrei Boguş, Tribuna)

(Vlad Filat, foto: protv.md)

(Vlad Plahotniuc, foto: Constantin Grigoriţa, Tribuna)

(Mihai Ghimpu, foto: octavianracu.wordpress.com)

(Gheorghe Duca, foto: Andrei Boguş, Tribuna)

(Vladimir Voronin, foto: esp.md)

În loc de concluzie

Interesul pe care îl poate avea Angela Merkel în calitatea sa de cancelar al Germaniei, pentru procesele care au loc în Republica Moldova, este unul eminamente egoist, cum e şi firesc atunci când interesele naţionale sunt puse mai presus de orice. Iar interesele Germaniei sunt astăzi direcţionate raţional spre Federaţia Rusă.

Vizita înaltului oaspete în Moldova – regiune stăpânită efectiv de Rusia – nu urmăreşte decât consolidarea relaţiilor bilaterale germano-ruse.

Şi asta din perspectiva, dar şi în pofida, celuilalt actor important din această zonă europeană – Statele Unite ale Americii. (Pentru stăvilirea avansului american în estul Europei, Kremlinul are nevoie şi de susţinere serioasă din exterior.)

O Moldovă europeană, nu neapărată membră a UE, nu le este interesantă nici germanilor, nici întregii Uniuni Europene. Cu o putere de cumpărare aproape inexistentă conform standardelor occidentale, nu se poate vorbi nici măcar de perspectiva unei pieţe de desfacere pentru produsele fabricate în spaţiul comunitar.

Iar „pericolul” emigrării masive a cetăţenilor moldoveni nemaifiind demult un pericol – toţi moldovenii care au urmărit să-şi găsească un loc de muncă sau să se stabilească definitiv în spaţiul Shenghen, au făcut-o deja – nici integrarea cu scop preventiv, de protejare a propriilor pieţe ale muncii, nu mai e actuală. Şi nici prezumtivul avantaj al unei ţări cu forţă ieftină de muncă nu mai este valabil, în mare parte din cauza plecării specialiştilor locali.

Lucrul care menţine interesul Europei Occidentale faţă de Republica Moldova rămâne „conflictul” de pe Nistru – gaură neagră intreţinută intenţionat şi de către statele Uniunii Europene. Căci toţi preferă o zonă necontrolată, dar aparent democratică şi europeană, prin care să-şi realizeze proiectele mai puţin transparente, decât una din junglele „sălbatice”.

Dar în acest caz, integrarea sau măcar apropierea mai sesizabilă a Republicii Moldova de Uniunea Europeană va presupune automat şi lichidarea respectivei zonei de „instabilitate”, însă numai bună pentru traficul ilicit, stabil şi controlat.

În atare circumstanţe, singurul sprijin extern pe care se poate baza Moldova, pentru a scăpa din îmbrăţişarea asfixiantă (economic, dar şi politic) a Rusiei, rămâne SUA. La fel ca în cazul statelor din fostul lagăr socialist (Cehia, Polonia, Ungaria, România etc.), dar mai ales a celor din fosta URSS (statele baltice, Georgia), susţinătorul şi promotorul principal al integrării acestora în spaţiul vest-european a fost SUA. Ca o dovadă a acestui fapt e şi atitudinea neoscilantă pro-americană a societăţilor din statele respective.

Or, spre deosebire de Uniunea Europeană, construcţie supranaţională, eterogenă şi concentrată mai mult pe aspectele economice, căreia i-ar conveni mai degrabă apropierea unei ţări cu potenţial economic sporit precum Ucraina sau chiar Belarus (caz în care Moldova ar fi fost cooptată şi ea, la pachet), Statele Unite ale Americii par să se mulţumească şi cu „exportul democraţiei”, urmând o politică a paşilor mici, dar siguri, în „cucerirea” de noi teritorii şi societăţi, Georgia fiind în acest sens un exemplu cât se poate de concludent.

Aşa că vizita doamnei Angela Merkel, cu tot „simbolismul” apoteotic atribuit de ambele (principalele) tabere ale societăţii (frânturilor de societate) moldoveneşti, nu va schimba cardinal nimic în viaţa moldovenilor de rând. De parveniţii din conducerea statului am zis mai sus – fluxurile financiare noi se vor echilibra rapid, doar completând ca de obicei datoria publică a statului.

Ce-ar trebui să facă statul Moldova în situaţia invariabilă dată?

Cum demnitatea nu este o trăsătură caracteristică moldovenilor, cu atât mai mult „conducătorilor” acestora, prin urmare o poziţie fermă fiind greu de închipuit, mai ales că nici nu există una clară, cel mai potrivit va fi să se insiste pe „tradiţionala” ospitalitate moldovenească.

Că dacă tot ne e frică să avem o voce în privinţa propriului destin, măcar să lăsăm impresia unor oameni prietenoşi şi răbdători.

Răbdători să ne vină rândul în istorie. Prietenoşi – nu doar cu cei care ne-au fost duşmănoşi.

Ah, da: să nu uit!

Chiar şi spălatul anual al geamurilor Plalatului Republicii, unde Angela Merkel va ţine un discurs, a coincis, absolut întâmplător, la fel ca în cazul drumurilor reparate, cu vizita oficialului german!

De ţoluri încă nu s-a zis dacă le-a venit sau nu vremea să fie scuturate…

(foto: Ramin Mazur, Timpul)

Max Ciudin, 20 august 2012, natiadinurma.wordpress.com

Reclame

Discuție

Un gând despre &8222;Drumurile, poliţiştii şi Touaregurile sunt pregătite! Doamnă Merkel, vă aşteptăm!&8221;

  1. şi o mare parte din ceea ce a fost spus aici, ilustrată frumos – http://www.curatmurdarsrl.com/general/drumul-angelei-merkel-la-chisinau.html

    Scris de Vitalie Branişte (@bunelul) | 20 august 2012, 23:16

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

Texte recente

Introdu adresa ta de e-mail pentru a urmări acest blog şi a primi notificări de articole noi prin e-mail.

Alătură-te altor 152 de urmăritori

august 2012
L M M J V S D
« iul.   sept. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

  • 107,970 vizualizări
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: