Hărţi Moldova, Istorie, Limba ce-o vorbim, Societate

Frământări federaliste pe bani puţini

Într-un articol recent, Ion Mischevca vorbeşte despre nişte frământări federaliste, publicate pe saitul federatia.md, o achiziţie proaspătă a „patrioţilor” angajaţi de FSB-ul rusesc să tulbure apele în Moldova.

De regulă prostiile de genul „federalizării” mă lasă rece. Mai ales atunci când sunt enunţate de proşti.

(Cu atât mai mult îi mulţumesc lui Ion că a pus în discuţie „proiectul” federaliştilor, căci neacordând nicio atenţie părţii proaste a internetului moldovenesc, riscam să ratez această „perlă” cartografică – harta-proiect a preconizatei „Republici Federale Moldova”, cu toată aiureala heraldică însoţitoare.)

Or, proştii sunt de două feluri. Proştii proşti şi proştii care ştiu să-i prostească pe alţii. În cazul dat avem de-a face cu cei din prima categorie. Proşti rău!

Orice idee, fie ea şi prostească, poate deveni atractivă dacă este servită cu cap. Cu argumente cât de cât raţionale. (Comuniştii lui Voronin nu promovează colectivizarea forţată şi crearea unui om nou, idei „de bază” ale comunismului. În schimb insistă pe „cârnaţul de trei ruble”, atrăgând susţinători care, paradoxal, sunt categoric împotriva renunţării la proprietăţile proprii!)

În cazul ăstora cu federalizarea (proiectul „mare” – cu pretenţii teritoriale faţă de România şi Ucraina, dar şi cel mai „restrâns” – actuala republică, împărţită între Chişinău, Tiraspol şi Comrat), este evidentă lipsa oricăror cunoştinţe istorice, dar şi geografice, juridice şi mai nou heraldice!

Oamenii îs proşti de-a binelea! Ăştia cu saituri „patriotice”, „moldoveneşti”, şi deja şi „federative”.

Însă faptul că harta, pe care, aidoma celei semnate de Stalin, au fost trasate hotare doar din considerente anexioniste, a avut un oarecare răsunet în presa din România, stat vizat nemijlocit de abordarea „cartografilor” aşa-zişi moldoveni, mă obligă să reacţionez împotriva prostiei de care dau dovadă aceşti indivizi, pe care mi-e ruşine să-i numesc concetăţeni.

Căci dacă atunci când e vorba de probleme strict interne (din perspectiva relaţiilor inter-statale), indiferenţa majorităţii faţă de inepţiile unor indivizi singulari poate fi motivată chiar şi prin zicala „câinii latră, caravana trece”, în cazul „exportului” de prostie, de cele mai multe ori agresivă, o lipsă de reacţie din rândurile părţii raţionale a societăţii din care „se trag” proştii respectivi, poate fi (întotdeauna este) înţeleasă ca o aprobare tacită a „demersurilor” acestora, ceea ce în ultimă instanţă duce la catalogarea întregii societăţi ca una formată în totalitate din proşti.

Or, moldovenii din Republica Moldova nu sunt proşti cu toţii!

Şi dacă la prostiile „interne” ne e deja silă să mai reacţionăm, în cazul celor „pentru export” trebuie să ne pronunţăm!

Bruma de demnitate naţională care ne-a mai rămas, trebuie s-o păstrăm! Că de nu, vom rămâne mereu „moldovenii lui Iuşcenko”.

Harta federaliştilor

(sursa: federatia.md)

Întâi de toate, autorul ori stă prost la capitolul geografie, ori are drept scop reducerea importanţei (în propusa federaţie) a continuatorului de drept al principatului Moldovei – Moldova carpato-pruteană, şi sporirea valorii teritoriului dintre Prut şi Nistru, implicit a oraşului Chişinău, din moment ce deplasează oraşul Iaşi cu 50 de km mai la nord faţă de amplasamentul real şi alipeşte „Moldovei de est” Bugeacul, aflat azi în Ucraina, reducând în acelaşi timp din suprafaţa actuală a Moldovei de peste Prut.

Apoi autorul demonstrează o totală lipsă de respect faţă de locuitorii satelor din stânga Nistrului care refuză de peste două decenii să intre sub oblăduirea separatiştilor tiraspoleni.

Pe harta propusă de ei, satele Cocieri, Corjova, Coşniţa, Doroţcaia, Mahala, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea, Roghi şi Vasilievca sunt cedate „Republicii Moldoveneşti Nistrene”, se pare că la schimb pentru Tighina („Benderul” rusesc), un avanpost transnistrean pe malul drept al Nistrului.

Mă întreb dacă vor fi oare de-acord cu un astfel de troc „pridnestrovienii”?!

Alt gând care-mi vine privind împărţirea administrativă gândită de autor, e că acesta este originar din nordul Basarabiei (ruseşti), aflat azi în componenţa Ucrainei, şi că se consideră diferit de cetăţenii Republicii Moldova, din moment ce preferă să încorporeze regiunea respectivă în Bucovina „tradiţională” (austriacă), decât să o alipească „continuatoarei” guberniei ruseşti Basarabia – Republica Moldova de azi.

Lipsa cunoştinţelor istorice elementare, dar şi a realităţii din nordul Moldovei istorice, este extrem de evidentă în privinţa închipuitei „Republici Bucovina”.

Care a fost motivul desprinderii judeţului Suceava (centrul medieval mldovenesc) de Moldova?! Care e planul integrării unei zone preponderent ucrainene (cum e bucata din fostul judeţ Hotin, aflată azi în regiunea Cernăuţi a Ucrainei), dar şi a Cernăuţiului propriu-zis într-o Suceavă aproape complet românească/moldovenească?!…

Se pare totuşi că scopul urmărit de autor (de finanţatorii moscoviţi) e perpetuarea ideii stalinist-sovietice a primatului bucăţii de Moldovă ocupată de Rusia în 1812, 1940 şi 1944, asupra celorlalte ţinuturi moldoveneşti în ce ţine de statuarea ca „moldovenească” a limbii şi etniei românilor moldoveni.

Iar această idee plasează centrul „naţiunii” (limbii) moldoveneşti cât mai departe de istoricele Suceava şi Iaşi, de preferinţă peste Nistru (Tiraspol), sau măcar în Chişinău (cu anexele corespunzătoare Bălţi şi Comrat).

Cât despre absolut ilara (din perspectivă general românească) atribuire a ţinutului Herţei „Moldovei de vest”, altfel decât o „danie” a preconizatei „capitale federale Chişinău” nu pot s-o percep!

Proşti rău! Tare rău!

Pe de altă parte, autorul respectivei hărţi, denotă şi o lipsă de imaginaţie, de viziune chiar.

Or ei, federaliştii, îşi consumă energia prostindu-se în încercarea de-a teoretiza o Moldovă cu centrul de greutate în partea de est, trasând graniţe absurde în restul teritoriului, când puteau, de-ar fi fost cu adevărat promotorii unui stat moldovenesc „glorios”, să îşi extindă orizontul preocupărilor anexioniste dincolo de ceea ce au „la zi”: o Republică Moldova cu o „Transnistrie” ataşată, opt judeţe româneşti, o regiune ucraineană Cernăuţi şi o jumătate a alteia, tot din Ucraina, Odesa, delimitată de limanul Nistrului.

Ei „ştiu” că aceste teritorii sunt „moldoveneşti”, nuanţe precum „Transnistria” neavând pentru ei relevanţă. În schimb renunţă (!) la satele ardelene din judeţul românesc Suceava, şi la cele munteneşti (de la sud de Milcov) din Vrancea.

Purişti, nu alta!

Şi-or fi închipuind că întinează memoria singurului cunoscut de ei domnitor moldovean, Ştefan cel Mare, dacă acceptă teritorii din „afara” Moldovei! („Transnistria”, repet, neavând pentru ei relevanţă!)

Totuşi, fiind atât de devotaţi proslăvirii marelui domnitor (plasându-i chiar şi numele pe o stemă), ar fi putut să includă în proiectata federaţie toate teritoriile statului Moldova din timpul acestuia. Şi Pocuţia, şi Cetatea Ciceului, şi Cetatea de Baltă, şi Insula Şerpilor!

Ziceam că nuanţa „Transnistria” este irelevantă pentru ei. În definitiv, vântul le suflă (prin capete) dinspre est!

Anume din acest motiv este „de nepermis” omiterea în cadrul „proiectului federal”, a Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneşti, cu capitala la Balta – leagăn al Republicii Moldova de azi.

Şi în aceeaşi ordine de idei – tot ce vine dinspre „apus” e rău şi trebuie înlăturat (vestul Sucevei, sudul Vrancei), iar tot ce vine dinspre „răsărit” e bun şi trebuie păstrat şi „aprofundat” („frăţia  seculară” ruso-moldovenească!) – de ce să nu se revendice şi Ucraina moldovenească, care deşi a fost a Moldovei doar formal, până în 1792, a avut de secole şi continuă să aibă o importantă populaţie românească (moldovenească pentru „federalişti”).

***

Îmi limitez analiza creaţiei utopice prezentate pe saitul federatia.md la cele spuse mai sus.

Căci o abordare atât de puerilă a unei pretinse probleme a totalităţii moldovenilor (nevoia „federalizării”), nu poate fi tratată decât într-o manieră „uşoară”.

În caz contrar, aducând argumente istorice, politice, economice, culturale, sociale pentru combaterea prostiei întruchipate de harta în cauză, ne-am tâmpi şi noi, la câte prostii nasc zilnic tentaculele Moscovei din Republica Moldova!

(Totuşi, trebuie să admit, că în prostia în care se complac „cartografii” respectivi, aceştia ating involuntar o problemă cu adevărat dureroasă, cum e cea a moldovenilor înstrăinaţi în Ucraina! Despre asta însă voi încerca să scriu cu altă ocazie.)

Cât despre cine stă în spatele acestor „proiecte”, care mai de care mai „stataliste”, nu cred să existe vreun dubiu.

Moscova continuă ceea ce a început încă înainte de a rupe din Moldova, în 1812, pământurile care nici azi, din cauza ei, nu-şi pot găsi echilibrul identitar. Moscova continuă să se amestece brutal în afacerile interne ale statului nostru.

Că mâna ruşilor e băgată până la umăr în ideea „federalizării” Moldovei poate fi demonstrat uşor dacă se analizează textul care însoţeşte harta prostiei „federale”. (Îl găsiţi mai jos.) Iar că saitul promotor al „federalizării”federatia.md, a apărut la numai 4 zile după adoptarea Legii de condamnare a trecutului totalitar sovietic, nu poate fi o coincidenţă.

De ce totuşi „pe bani puţini”? (Titlul.)

Deoarece ruşii nu urmăresc decât incitarea vrajbei în cadrul societăţii moldoveneşti pe de o parte, şi între Republica Moldova şi România, pe de altă parte. (Le e cu siguranţă clar şi lor, că firescul relaţiilor trans-prutene va învinge într-un final separarea, impusă cu atâta ardoare de ruşi, a neamului românesc.)

Iar pentru asta tare mulţi bani nu trebuie. (Mă refer la difuzarea de inepţii.)

Şi chiar de va apărea la Kremlin vreo minte mai „iubitoare” de moldoveni, care să nu regrete nicio investiţie în ura românilor mai moldoveni faţă de ceilalţi români (moldoveni şi ei), cu siguranţă cadrele FSB-ului vor ţinti nişte creatori de „hărţi” şi „proiecte” mai instruiţi. Nu deştepţi, ci doar mai instruiţi. Că doar atât vor găsi!

Moldovenii deştepţi, chiar pasivi cum sunt în marea lor majoritate, nu vor accepta niciodată să facă vreun joc al Moscovei, dacă prin asta îţi vor dăuna lor înşişi.

Om fi noi cu mintea „de pe urmă”, dar „finalul [într-un final] încununează opera!”

Max Ciudin, 26 iulie 2012, natiadinurma.wordpress.com

***

Reclame

Discuție

Un gând despre &8222;Frământări federaliste pe bani puţini&8221;

  1. Herladica asta copy/paste imi strica ochii de fiecare data cand o priveam

    Scris de Octavian Birca | 27 iulie 2012, 12:14

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

Texte recente

Introdu adresa ta de e-mail pentru a urmări acest blog şi a primi notificări de articole noi prin e-mail.

Alătură-te altor 152 de urmăritori

iulie 2012
L M M J V S D
« iun.   aug. »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

  • 107,970 vizualizări
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: