politicianism, Societate

Gata? Nu mai discriminăm?!

Cică, cei mai lipsiţi de drepturi în democraţiile occidentale sunt bărbaţii căsătoriţi, din clasa medie, valizi fizic şi psihic, din etnia dominantă (europoizi în cazul SUA şi Canada), de religie naţională/locală… Sau, altfel spus, în cazul unor conflicte, drepturile femeii, ale minoritarilor (etnici, sexuali, religioşi), ale persoanelor cu dizabilităţi, ale defavorizaţilor social, vor prevala în conştiinţa publică modelată de politicul şi mass-media din respectivele democraţii.

Este poate o „răzbunare de drept” a îndelungatei dominaţii a bărbatului asupra femeii, a soţului asupra soţiei, a omului „alb” asupra „ne-albilor”, a „băştinaşului” asupra imigrantului, a etnicului majoritar asupra etnicului minoritar, a bogatului asupra săracului, a „firescului” asupra „nefirescului”, a celui cu drepturi asupra celui fără drepturi…

***

Discriminarea a existat şi va exista mereu. Ea este consecinţa individualităţii caracteristice fiecărui om, combinată cu necesitatea lui vitală de a fi parte a unui grup.

Toate reglementările legale privind combaterea discriminărilor de orice gen, urmăresc eliminarea sau măcar minimizarea efectelor cauzate de factorii discriminatorii.

Modelarea specificului uman poate fi făcută doar în sensul acceptării noilor convenţii omeneşti, însă este iluzorie ideea anihilării complete a atitudinilor iscate de „diferenţe”. Aşa a fost de-a lungul întregii istorii, aşa va fi mereu.

***

Legea „cu privire la asigurarea egalității” adoptată ieri, 25 mai 2012, de Parlamentul Moldovei este percepută de unii cetăţeni, „activi” în mass-media şi la protestele stradale, care-şi induc percepţia proprie şi celorlalţi, ca o lege în favoarea homosexualităţii.

Este, totuşi, îmbucurător că e percepută doar astfel.

Or, acest lucru înseamnă că moldovenii sunt în favoarea ne-discriminării tuturor celorlalte categorii de populaţie, la care se referă respectiva lege: persoane „de altă rasă, de altă culoare, de altă naţionalitate, de altă origine etnică, de altă limbă, de altă religie sau convingere, de alt sex, de altă vârstă, cu disabilităţi, cu altă opinie, cu altă apartenenţă politică”.

Rămâne doar aspectul „orientării” sexuale să mai tulbure apele!

Însă, în tot textul legii sintagma „orientare sexuală” apare doar în articolul care interzice discriminarea „în câmpul muncii”.

Mai mult chiar, articolul 1 al legii spune clar că prevederile acesteia „nu se extind şi nu pot fi interpretate ca aducând atingere: a) familiei, care se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie; b) raporturilor de adopţie; c) cultelor religioase şi părţilor lor componente în partea ce ţine de convingerile lor religioase”.

Adică familia va rămâne familie, căsătoria – căsătorie, adopţia – adopţie, iar cultele religioase vor putea şi în continuare să-şi manifeste nestingherit „dragostea” faţă de toţi „păcătoşii”…

Vocile care contestă adoptarea legilor şi regulilor „impuse” de europeni privind minorităţile sexuale, împotrivindu-se „europenizării” Moldovei şi chemând la „păstrarea tradiţiilor”, trişează.

Căci „europenizarea” Moldovei n-a început odată cu adoptarea „legii egalităţii”. N-a început nici în momentul aderării la Consiliul Europei, în 1995.

„Europenizarea” Moldovei a început odată cu adoptarea votului universal, odată cu acordarea de drepturi femeilor, odată cu şcolarizarea obligatorie şi gratuită a copiilor, odată cu anularea pedepsei capitale etc. etc.

Sau mergând şi mai înainte: odată cu înfiinţarea primelor tipografii, odată cu suprimarea şerbiei, odată cu inaugurarea primei căi ferate…

„Normalitatea” noastră de azi este rezultatul „europenizării”.

Acum 20-30 de ani, divorţul era de neimaginat pentru majoritatea covârşitoare a moldovenilor. Astăzi jumătate din căsătorii se termină cu divorţ.

Acum 50-60 de ani, avortul era văzut de marea majoritate ca un păcat. Astăzi avortul este un „drept” al femeii.

Faptul că unele „libertăţi” şi „drepturi” pe care le promovează europenii astăzi, le par multor moldoveni prea „anormale”, nu ne plasează în afara civilizaţiei occidentale.

Cea mai apropiată de noi, geografic, civilizaţie cu „normalitate” diferită este cea musulmană. Însă „normalitatea” lor, „anormală” în viziunea multor europeni, este improbabil să fie adoptată de moldoveni.

Se poate, desigur, încerca edificarea unei „normalităţi” moldoveneşti proprii, dar în acest caz ar fi corect să se renunţe la toate „importurile europene” şi să se ia ca bază valorile „tradiţionale”, bizantine eventual!

(Unii moldoveni sunt capabili de „normalităţi” proprii! Numai „poporul moldovenesc distinct de cel român” cât face!)

Toate schimbările, nu neapărat bune, dar nici obligatoriu rele, care se produc în civilizaţia vestică, din care face parte şi Moldova, vor ajunge într-un final să fie considerate „normale” de către moldoveni, dar nu fiindcă sunt legiferate de autorităţi, ci datorită migraţiei masive a conaţionalilor noştri care demult nu mai trimit acasă doar pachete şi bani, din ţările Europei în care au fost nevoiţi să-şi caute de lucru.

Iar în ce-i priveşte pe popii „creştini” care se dau drept „apărători ai tradiţiilor”: util ar fi să lupte cu aceeaşi îndârjire şi contra omorurilor, contra pedofiliei, contra violenţei în familie, contra hoţiei şi contra altor păcate anti-creştineşti de care abundă Moldova, nu doar împotriva sodomiei.

***

Şi ca să închei pe o notă optimistă, sper că în conformitate cu proaspăt adoptata lege:

  • mamelor cu copii în cărucioare li se va permite mai rapid accesul în bănci;
  • dispecerii serviciilor de taxi vor răspunde şi-n altă limbă decât în rusă;
  • şoferii troleibuzelor vor fi mai receptivi la invalizii în cărucioare;
  • conducătorii ţării îşi vor face apariţia nu doar la sărbătorile unora, dar şi la cele ale altora;
  • rusofilii nu vor fi singurii care să mărşăluiască nestingheriţi de nimeni, dar şi alţii s-o poată face;
  • Curtea Constituţională va declara „ilegale” nu doar „zilele” unora (28 iunie), ci şi ale altora (22 iunie);
  • iar boşorogii comunişti nu-şi vor mai arăta „cultura” rasistă şi xenofobă.
Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

Texte recente

Introdu adresa ta de e-mail pentru a urmări acest blog şi a primi notificări de articole noi prin e-mail.

Alătură-te altor 152 de urmăritori

mai 2012
L M M J V S D
« apr.   iun. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

  • 107,970 vizualizări
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: