Limba ce-o vorbim, politicianism, Societate

În numele premierului Filat, denumim

Orice om e subiectiv. Mai ales când vine vorba de „gusturi şi culori”.

Câteva fapte (obiective doar până în momentul în care sunt amintite):

18 mai 2012 – după 2 zile de la stingerea din viaţă a Mariei Bieşu, guvernul decide să confere Teatrului Naţional de Operă şi Balet numele cântăreţei.

23 mai 2012 – după 9 ani de la stingerea din viaţă a lui Nicolae Sulac, guvernul decide să confere Palatului Naţional numele cântăreţului.

După 63 de ani de la stingerea din viaţă a Mariei Cebotari, guvernul încă tace.

Amintirea Mariei Cebotari (Cibotaru) este necesară pentru a accentua relativitatea oricăror judecăţi de valoare/ne-valoare, care au început să roadă minţile indivizilor cu „părere”, odată cu deciziile guvernului de a denumi două edificii/instituţii-simbol cu numele Mariei Bieşu şi a lui Nicolae Sulac.

Trecând peste invidia şi intrigile pur omeneşti ale „creatorilor-concurenţi” şi ale „iubitorilor-specialişti”, atitudinea Guvernului Filat (a lui Filat) în ce-l priveşte pe Nicolae Sulac, jigneşte. Cam aduce a pi-ar.

(sursa privesc.eu)

Chiar a fost nevoie să treacă Maria Bieşu în lumea celor drepţi, ca primul ministru să-şi amintească de Nicolae Sulac?!

Chiar a fost necesar să-şi „umfle penele” de lider, „regretând” că Opera nu a fost denumită în cinstea Mariei Bieşu în timpul vieţii acesteia?!

Oare n-a avut el „pâinea şi cuţitul” să facă aceste lucruri până acum?!

Pi-ar!

Cât despre invidioşii intriganţi: dacă în privinţa re-denumirii Teatrului de Operă şi Balet din Chişinău acceptul e aproape unanim, re-denumirea Palatului Naţional e contestată în surdină de unele „spirite”.

Că e prea populară, prea moldovenească muzica lui Sulac, în comparaţie cu mondialitatea operei, ca gen muzical… (ăsta fiind cel mai decent argument dintre toate…)

***

În 1999 a fost inaugurat în Chişinău monumentul lui Ion şi al Doinei Aldea-Teodorovici.

Deşi se discuta amplasarea lui lângă Palatul Naţional (în zona fântânei arteziene) s-a decis într-un final să fie instalat mai departe de ochii lumii, la intrarea în parcul Valea Morilor, vizavi de Universitatea de Stat, în locul unde în perioada sovietică se afla o „piatră” care amintea de contribuţia lui Brejnev la edificarea parcului.

Argumentele decidenţilor de atunci au fost diverse. Cel mai penibil, pe care s-a insistat, a fost că amplasarea monumentului lângă Universitate va contribui la educarea tinerilor studenţi în spiritul valorilor naţionale. (!)

Cauza reală a schimbării amplasamentului a fost românofobia. Că prea româneşte ne-au cântat soţii Aldea-Teodorovici limba, neamul şi istoria!

Iar odată cu „înlăturarea” românilor Ion şi Doina de lângă Palatul Naţional, s-a înlăturat şi ideea de a denumi edificiul dat cu numele celor doi.

Românofobia s-a manifestat vizibil şi în momentul alegerii unei străzi chişinăuiene care să poarte numele lui Grigore Vieru: ruşii locali au tremurat atunci ca nu cumva strada Puşkin să fie cea aleasă. „Pericolul” trecând, au început să-şi facă „griji” de monumentul comsomoliştilor aflat pe re-denumitul bulevard Grigore Vieru…

Românofobia persistă în „conducătorii” Moldovei de la independenţă încoace. Maria Cebotari, pe care am amintit-o mai sus, recunoscută mondial, nu s-a învrednicit încă de „onoarea” de a i se conferi numele unei instituţii moldoveneşti pe măsura talentului său…

În acest caz particular apare, logic, întrebarea (subiectivă): „Maria Bieşu” sau „Maria Cebotari” să fie denumită Opera moldovenească?…

***

Or, anume pentru a se evita, cât mai mult posibil, subiectivitatea specifică oricărui om, deciziile privind eternizarea numelor înaintaşilor, implicit şi aprecierea activităţii şi personalităţii acestora, trebuie luate numai de oameni şi instituţii competente.

Avem şi Academie cu institute pentru orice domeniu, şi uniuni profesionale. Avem intelectuali!

Nici ei nu vor putea pe deplin scăpa de subiectivitate, însă cu certitudine deciziile intelectualilor permanenţi ai Moldovei vor fi cu mult mai obiective decât deciziile „conducătorilor” ei trecători.

Dar cine mai ascultă azi intelectualitatea?!… (Intelectualitate care neîncetat ne aminteşte, printre altele, că limba ne e română.)

Post-scriptum:

Poate măcar Sala cu Orgă o denumiţi Maria Cebotari? (Propunere subiectivă.)

De politicieni e în zadar să amintesc, deşi, ca fost preşedinte al moldovenilor, Ion Inculeţ ar merita ca Palatul Republicii să-i poarte numele. Dacă tot nu sunt bani pentru statui…

Reclame

Discuție

2 gânduri despre &8222;În numele premierului Filat, denumim&8221;

  1. Filat este cea mai noua ilustrare a conceptului maldavan de politica asa de plastic enuntat de „marele sau exponent” excelenta sa Voronin I-ul ..”jitzica blanda suge de la doua vashi” .Acesta reflecta cel mai bine mentalitatea de rob ,de prizonier al maldavanului concretizata intr-o lipsa cronica de caracter.Filat aplica intr-un stil mai putin grobian aceasi politica externa ca si Voronin cu foarte mici diferente in special atunci cand se raporteaza la relatia cu Romania. Obiectivul sau politic este „totul pentru mine si ce-o da Dumnezeu pentru RM”…Din pacate in jurul acestei puslamale s-a concentrat ,cu ajutorul banilor, si cea mai mare sustinere dovedindu-se inca odata ca lipsa de caracter este cronica in Basarabia ..

    Scris de Radu Bradu | 24 mai 2012, 10:50

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Pingback: Nu avem un viitor | BLOGPOST.timpul.md - 2 noiembrie 2013

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Arhive

Texte recente

Introdu adresa ta de e-mail pentru a urmări acest blog şi a primi notificări de articole noi prin e-mail.

Alătură-te altor 153 de urmăritori

mai 2012
L M M J V S D
« apr.   iun. »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

  • 113.451 vizualizări
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: