politicianism, Societate

Uninominalul este mai bun, dar nu pentru Moldova

Ideea schimbării sistemului electoral moldovenesc revine.

Reiau şi eu, după Calculul uninominalului, tema. Nu pentru a o combate vehement, ci pentru a demonstra că votul exclusiv pe circumscripţii uninominale va fi catastrofal pentru Moldova.

Personal, sunt adeptul unui sistem bazat pe circumscripţia uninominală, dar în sărăcia noastră (şi materială) acesta ne va sărăci şi mai mult.

1. Factorul reprezentativităţii: dacă, (prin absurd),într-o circumscripţie, un candidat va acumula 50,2% voturi, iar celălalt/ceilalţi împreună – 49,8%, va fi oare echitabil să rămână nereprezentaţi aproape jumătate din alegători? (o soluţie pentru evitarea unei asemenea situaţii ar fi acordarea mandatelor de deputat primilor doi clasaţi, aleşi într-un tur sau mai multe.)

2. Factorul „fotoliului mai călduţ”: cine poate garanta că odată ajuns deputat, alesul poporului nu va jindui la o altă funcţie, mai cu pârghii (ministru, procuror, preşedinte de curţi, director de centre etc.). Căci e anticonstituţional să-l privezi pe orice cetăţean să aspire la orice funcţie, dar şi să-l impui să rămână într-o anumit post (deputat) o anumită perioadă (tot mandatul). Practica parlamentară moldovenească arată că astfel de renunţări la mandatul de deputat vor exista şi în continuare. Iar deputatul fiind ales nominal, neexistând supleanţi, vor trebui organizate alegeri repetate în circumscripţia „văduvită”. Iar bani, iar pierdere de timp. Şi ciclul se poate repeta la nesfârşit.

3. Factorul „moldoveanului fălos”: cu toţi deputaţii aleşi fiecare în circumscripţia sa, şanse să se formeze o majoritate parlamentară capabilă să numească un guvern, dar şi să-l menţină, sunt apoape nule. Că vor fi remanieri şi schimbări de guverne în fiecare lună e mai mult decât sigur, că nu vor mai rămâne oameni treji care să se avânte în funcţia de prim-ministru e garantat.

4. Factorul „eu – pentru ai mei”: fiecare deputat având un electorat cu nevoi specifice, nu-mi imaginez cum vor decide care probleme sunt mai stringente. Asta în eventualitatea când măcar o parte dintre ei chiar vor vrea să facă ceva pentru cei care i-au ales.

5. Factorul promisiunilor „responsabile”: cum orice primar, orice consilier, orice partid care câştigă alegerile uită instantaneu tot ce-a promis, la fel o va face şi deputatul „uninominal”. Cine se îndoieşte, să-şi aducă aminte că trăim în Moldova.

6. Factorul „alesului direct”: admiţând alegerea unui deputat cu sprijinul decisiv al unui partid, care va fi relaţia post-scrutin a alesului cu partidul/şeful partidului? Absolut arogantă! Că ce-o să-i facă?! Are 4 ani înainte. Dacă va vrea, va pleca la alţii.

7. Factorul profitării de sărăcie: cum am arătat anterior, ar putea există o mare tentaţie pentru oamenii avuţi să se avânte în Parlament. Cumpărarea voturilor poate nu e o idee chiar atât de rea, (tot e mai bine ceva decât nimic), dar asta va însemna sfârşitul. Sfârşitul a tot.

Uninominalul va fi bun pentru moldoveni doar atunci când aceştia vor trăi ca norvegienii, vor fi responsabili ca nemţii şi vor fi activi social ca americanii.

În definitiv şi democraţia este mai bună. Dar nu pentru Moldova. Din păcate.

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

Texte recente

Introdu adresa ta de e-mail pentru a urmări acest blog şi a primi notificări de articole noi prin e-mail.

Alătură-te altor 152 de urmăritori

aprilie 2012
L M M J V S D
« mart.   mai »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

  • 108,519 vizualizări
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: