Limba ce-o vorbim, politicianism, Societate

Marian Lupu şi azuriul

Motto: Dacă Lupu tăcea, filozof rămânea.

Sau măcar dacă nu revenea a doua zi, în faţa presei, asupra prestaţiei sale penibile din şedinţa de joi, 12 aprilie 2012, a Parlamentului Moldovei, când s-a întrecut cu Igor Dodon în cunoaşterea culorilor.

Replicile de joi:

Dodon:Socialiştii astăzi organizează acţiuni (…) de înverzire a plaiului (…)
Lupu:Eu aşa, cu titlu de glumă… ăăă… socialiştii care de fapt au culoarea roşie în politică, înverzesc ţara deci stimaţi colegi de la pldm felicitări că… hă-hă-hă… microfonul trei.
Dodon:Da, vă mulţumesc domnule preşedinte… ăă… noi l-am înroşit… în toamnă când am săp…am sădit copaci [cum l-au înroşit sădind copaci numai el ştie!!!] şi acuma o să-l înverzim. Nici o aluzie faţă de colegii de la pldm.
Lupu:Îmi dau seama dar…
Dodon:Vă mulţumesc.
Lupu:Da. Vin cu o sugestie: s-ar putea şi de înroşit ţara dacă participaţi la acţiuni de vopsire a oulelo… ou… ouălor de Paşte. Deci e tot o acţiune… care cade… tocmai bi… hă-hă-hă… tocmai bine microfonul cinci.

După 11 minute! (O fi făcut şedinţă să compună o replică!)

Dodon: – (…) şi doar ca o mică glumă cum aţi făcut-o şi dumneavoastră… fără a face aluzie la culorile albastre ale pedeului şi peleului… însă dacă aprobaţi legea antidiscriminare riscaţi să înalbăstriţi toată ţara. Vă mulţumesc.
Lupu:Iată nu sunteţi corect aici fiindcă albastrul şi azuriul sunt două culori diferite stimate coleg… Dar vreau să vă spun că ouăle se vopsesc şi în aceste culori… hă-hă

(sursa privesc.eu)

E inutil să pretinzi de la personajul roz cultură ori decenţă, însă Lupu, impozantul, o face iar de oaie.

Să fi învăţat ambii „umorul” ăsta specific de la fostul lor şef Voronin, care-i tot dădea cu „baia armenească” şi „treaba adevărată cu un bărbat”?!

Numai că Voronin n-are ifose de „intelectual” ca unul, sau de „buric al pământului” ca altul. El le trânteşte natural. Şi e credibil.

Pe când Lupu…
Deşi, după blea…nda din 27 octombrie 2011 pe care ne-a dat-o preşedintele Parlamentului, ne putem aştepta la orice.

Iar în privinţa culorilor, domnule Lupu – mai studiaţi. În limba română, chiar şi în limba dvs „politică”, culoarea albastră defineşte şi (mai ales) culoarea cerului, spre deosebire de o anumită limbă, care are două noţiuni distincte, limbă în care gândiţi şi „glumiţi” dvs. şi fostul dvs. coleg comunist Dodon.

Iar dacă tot ţineţi să daţi conotaţii argotice ruseşti unor cuvinte româneşti, utilizaţi atributele „deschis” sau „închis”, căci „azuriul” împrumutat din italiană/franceză continuă să rămână doar în vocabularul „snobilor lingvistici”.

Pentru cine nu a înţeles simbolistica culorilor din vorbele celor doi deputaţi moldoveni: în argoul rusesc termenul „goluboi” (rom. „albastru-deschis”) înseamnă homosexual, dar şi culoarea cerului. În română nu există astfel de „înclinaţii coloristice”.

Poate e exagerată atenţia acordată acestor needucaţi…

Dar după reluarea subiectului de către Lupu, chiar nu se poate ignora mitocănia acestuia.

Era mai să ne fie preşedinte!

Declaraţia de vineri:

„Şi văd că v-a plăcut secvenţa din dimineaţa zilei de ieri… aaa… Haideţi aşa, dacă-o s-o iau mai în glumă eu aş prefera ca să predomine culoarea albastră… dacă să o iau la modul cel mai serios… eu aş spune că chiar sărbătorile de Paşti nu mi-aş dori să aibă tangenţe cu aspectele politice sau a vieţii politice din ţară. Noi trebuie să ne învăţăm… să divizăm lucrurile şi să distingem aceste lucruri, lăsând fiecărei sărbători totuşi propriul său caracter, firesc şi propriile sale valori… iată, la modul serios.”

(sursa inprofunzime.md)

Într-adevăr domnule Preşedinte de Parlament, n-ar trebui să întinăm Paştele cu scârboasele afirmaţii ale deputaţilor Dodon şi Lupu.

PS: Nu doar Marian Lupu are apucături de „stradă”. Junele primar Dorin Chirtoacă, o dă periodic pe limba „oamenilor simpli”, crezând poate că şi-i predispune. (Greşeşte, nu se va întâmpla. În schimb îşi va îndepărta susţinătorii!) Dar Chirtoacă e tânăr, mai are timp. Şi chiar de nu e apt să rezolve probleme majore, îi putem ierta „deraierile” pitoreşti măcar pentru lucrurile mici pe care le face. El şi toată primăria. (vedeţi pe blogul Natei Albot)

PPS: Rapiditatea cu care Lupu i-a explicat lui Dodon că există, în viziunea sa, o diferenţă dintre albastru şi azuriu, mă face să cred că „problema” dată îl preocupă de ceva vreme pe preşedintele partidului democrat! Până la următoarea campanie electorală sunt şanse să vedem un rebranding! Spre violet! Că doar culoarea asta a mai rămas!

Reclame

Discuție

2 gânduri despre &8222;Marian Lupu şi azuriul&8221;

 1. ..în privinţa culorilor, domnule MAX – mai studiaţi..
  Azuriul este o culoare distinctă de cea albastră. În limbajul artiștilor plastici și a designerilor azuriul se mai numește ”cyan” și este una dintre culorile de bază ale modelului substractiv de combinare a culorilor, de rând cu culoarea fucsinei (magenta) şi galbenă. Culoarea azurie e complementară de roșul din modelul aditiv, pe când albastrul – de galben. Azuriul (modelul substractiv) poate fi obținut prin combinarea luminii albastre (aditiv) cu lumina verde (aditiv). [http://www.normankoren.com/Color_add_subtract_450.jpg]
  Culoarea cerului apropo e mai mult azurie, decât albastră. Să spui că există doar albastru deschis și albastru închis e ca și cum ai spune că există doar animale mici și mari, fără a distinge calul de broască. Cunoașterea culorilor la fel ține de cultura generală, așa că să o lăsați mai moale cu ”vocabularul „snobilor lingvistici”.
  În contextul celor spuse de Lupu și Dodon, unde s-au făcut aluzii la homosexuali, vreau să spun că nu-i apăr pe acești politicieni, dar nici nu-i condamn chiar atât de dur. Din simplul motiv că subiectul homosexualilor nu este un tabu, și dacă se fac glume pe seama altor categorii de oameni, de ce nu s-ar face și pe seama lor?

  Scris de Sergiu Andreev | 15 aprilie 2012, 11:58
 2. De la cineva versat în arta vizuală – parte a culturii – aş fi aşteptat o revoltă faţă de „glumele” porcoase pe care şi le-au permis indivizii respectivi din conducerea ţării în public, dar nu o analiză a culorilor.

  Căci revoltător nu e semidoctismul în ale culorilor, ci sensul dezgustător, absolut nepotrivit în contextul dat (persoană publică, loc public) pe care l-au atribuit ambii termenului „albastru/azuriu”.

  Iar, ca un cunoscător al cromaticii, sunt convins că percepeţi diferenţa dintre nişte profesionalisme şi semantica de la nivelul colectiv. Căci ultramarinul, bleumarinul, albastrul de cobalt, albastrul de Berlin, azuriul etc. sunt, oricum ai suci-o, albastruri. Şi pentru un copil de grădiniţă, şi pentru cel mai zelos pictor de marine.

  Dacă în limba rusă, limbă a înjurăturilor în cazul moldovenilor, există, la nivel colectiv, lingvistic şi istoric, o distincţie netă dintre albastrul cerului şi albastrul de nuanţe închise, în limba română o astfel de diferenţă nu există. Cum nu există şi în alte limbi.

  Mai mult chiar, albastrul în limba română se referă în primul rând la culoarea cerului (care, printre altele, nu este una strict definită). Sensurile date de artiştii plastici (moldoveni, sub influenţă covârşitoare a artei plastice ruse) sunt nişte profesionalisme, care nu sunt întotdeauna în corelaţie cu esenţa şi trăsăturile limbii în care se utilizează.

  Iar azuriul pe care îl distingeţi teoretic, rămâne şi azi un neologism „snob”. Termenul nu e folosit nici măcar de plasticieni. Ca de altfel şi cyanul de natură tehnico-globalisto-englezească.

  Afirmând că cerul e mai mult azuriu decât albastru, faceţi exact ca Marian Lupu – gândiţi ruseşte.
  Cerul e albastru. În limba în care scriu eu acum.
  Sau dacă vreţi – azuriu. Dar nu azuriu diferit de albastru. Nu pot fi puse în raport de egalitate un întreg (cum e albastrul) cu o parte (cum sunt toate denumirile de nuanţe ale albastrului). Pot fi substituite, dar nu pot fi echivalate.

  Ăsta e reproşul în privinţa cunoştinţelor cromatice ale lui Lupu.

  Dar, repet, problema e alta. Şi regret că nu vi se par nepotrivite astfel de „glume” vulgare făcute de parlamentari în public.

  Nu e tabu, glume pot fi făcute, dar nu în Parlament, nu de către paramentari. În orice caz aşa consider eu.

  Scris de Max Ciudin | 15 aprilie 2012, 17:36

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

Texte recente

Introdu adresa ta de e-mail pentru a urmări acest blog şi a primi notificări de articole noi prin e-mail.

Alătură-te altor 152 de urmăritori

aprilie 2012
L M M J V S D
« mart.   mai »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

 • 107,970 vizualizări
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: