politicianism, Societate

ONU?! WOW!!!

Cine încă nu a aflat că există o reprezentaţă ONU în Moldova, are începând de ieri, 9 aprilie 2012, ocazia să devină informat.

ONU protestează! ONU se revoltă! ONU cere NIT-ul înapoi!

La noi, în provincialismul nostru obscur, comenzile politice sunt o „necesitate” vitală. Moldova se va bloca, în sensul direct al cuvântului, dacă într-o bună zi toţi şefii, şefuleţii, responsabilii de tot felul sau simplii angajaţi la stat nu vor primi indicaţii ce să facă.

Dar ONU?!! (adică reprezentanţa organizaţiei internaţionale în Chişinău)

Putem discuta la nesfârşit despre cât de „comandată politic” a fost decizia CCA de a retrage licenţa de emisie postului NIT, dar reacţia ONU, adică a reprezentanţei acesteia din Chişinău, altfel decât comandă politică nu poate fi numită.

Faptul că e reprezentanţă diplomatică (diplomatică în sensul primar, nu varianta rusească a lui Kuzmin, care ne scuipa cu sfaturile şi poziţiile sale de „diplomat”), că e parte a unei organizaţii menirea căreia e să evite pe cât posibil conflictele de orice natură (deşi compromisă deja de incapacitatea de a rezolva ceva la orice nivel, nu neapărat mondial), nu-i opreşte pe respectivii emisari să-şi permită să formuleze revendicări faţă de Statul Moldova.

Ştirea că însăşi ONU cere readucerea NIT-ului pe televizoare, face toţi banii! Şi cum marea majoritate nu citeşte textul mărunt care stă în subsolul oricărei oferte promoţionale incredibile, aşa şi acum – parcă intenţionat se omite că anume biroul din Chişinău al Organizaţiei a remis comunicatul cu pricina, dar nu ONU.

Recunosc că nu ştiu mare lucru despre ce face această reprezentanţă cu sumedenia de subdiviziuni care le are, dar m-a suprins neplăcut lecturarea declaraţiei dată de aceasta după evenimentele din 7 aprilie 2009. Neplăcut – în contextul raportării la declaraţa referitoare la NIT.

Textul declaraţiei privind evenimentele din aprilie 2009 (sursa www.un.md):

„12 aprilie 2009, Chisinau, — La 7 aprilie 2009, Secretarul General al ONU si-a exprimat ingrijorarea fata de evenimentele ce au urmat dupa alegerile parlamentare din 5 aprilie 2009 in Republica Moldova, care au constat din confruntari violente si distrugeri de proprietati. Echipa de tara a Organizatiei Natiunilor Unite in Republica Moldova reitereaza apelul catre toate partile de a se abtine de la orice actiune violenta si ii incurajeaza sa se angajeze intr-un dialog constructiv.

Echipa de tara a ONU in Republica Moldova cheama cetatenii sa-si exercite drepturile sale intr-un mod pasnic si implora autoritatile sa asigure securitatea tuturor participantilor la demonstratii si sa ganranteze respectarea drepturilor funadamentale ale omului, inclusiv dreptul la integritatea fizica si psihologica, dreptul de a nu fi privat in mod arbitrar de libertate si dreptul la libera exprimare, opinie, asociere si intrunire. In acest moment crucial, drepturile celor retinuti in legatura cu protestele trebuie respectate conform legii, iar pedeapsa colectiva pentru actiunea catorva trebuie evitata.

Echipa de tara a ONU in Republica Moldova este ferm convinsa ca transparenta si accesul sporit la informatie, in special in contextul reexaminarii actuale a rezultatelor alegerilor, vor constitui un instrument important in facilitarea dialogului politic, responsabilitatii si unitatii sociale ulterioare. ”

Textul declaraţiei privind retragerea de către CCA  a licenţei NIT (sursa www.un.md):

„CHIȘINAU, 9 aprilie 2012 — Organizația Națiunilor Unite în Moldova își exprimă îngrijorarea privind retragerea licenței de emisie a postului de televiziune Noile Idei Televizate (NIT) de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului la 5 aprilie сurent. Decizia a intrat in vigoare imediat și începînd cu 7 aprilie, NIT și-a stopat emisia.

Pînă atunci, NIT emitea preponderent în limba rusă și era perceput drept un post de televiziune afiliat opoziției din Republica Moldova, Partidul Comuniștilor.

Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) și-a bazat decizia pe un șir de criterii, care în mod evident nu ar face față expertizării legale a sancționării radicale de retragere a licenței. Motivele invocate pentru retragerea licenței NIT includ lipsa de asigurare a unui pluralism suficient sau diversității surselor în reportaje pe subiecte ce ar putea genera conflict, precum și a „principiilor echilibrului social-politic, echidistanței și obiectivității”. Decizia CCA citează drept exemple cîteva comentarii tendențioase ale prezentatorilor NIT. În același timp, decizia CCA nu conține nici o mențiune privind acțiunile postului de televiziune NIT care are putea justifica sancțiunea radicală de retragere a licenței, cum ar fi de exemplu promovarea violenței.

Prin urmare, decizia trezește întrebări serioase din perspectiva principalelor prevederi ale normelor internaționale de drept, în special Articolul 19 a Convenției Internaționale cu privire la Drepturile Civile și Politice și Articolul 10 a Convenției Europene cu privire la Drepturile Omului. Mai mult decît atît, NIT a fost unul din mijloacele mass-media primare de limbă rusă, iar această decizie are un potențial destabilizator și transmite un semnal de îngrijorare comunităților lingvistice minoritare din Moldova.

Guvernul Moldovei a declarat recent în cadrul Consiliului ONU pentru Drepturile Omului: „Începînd cu 2009, Guvernul a întreprins un șir de acțiuni îndreptate spre asigurarea libertății universale de exprimare și evitarea oricăror piedici în activitatea jurnaliștilor sau a amestecului în politica editorială. Posturile TV si radio locale difuzează emisiuni în limbile minorităților naționale, în timp ce ziarele și revistele de asemenea sunt distribuite în limbile minoritare.”

Națiunile Unite (!!!) cheamă autoritățile din Moldova să restabilească neîntîrziat licența NIT.”

Să fie oare tonul absolut nediplomatic al ultimului text dovada unei atitudini părtinitoare a grupului ONU din ţara noastră?

Poate fi oare atitudinea conciliantă care emană din declaraţia din 2009 considerată adecvată situaţiei grave, nemaiîntâlnite anterior, în care s-a pomenit Moldova după alegerile din 5 aprilie, în raport cu revendicativul comunicat legat de NIT?

Oare nu e evidentă „comanda politică” sau „rugămintea prietenoasă” care a stat la baza acestei ieşiri disproporţionate a reprezentanţei ONU în Moldova?

Oare toate datoriile au fost întoarse? Sau să mai aşteptăm atitudini partizane?

Reclame

Discuție

2 gânduri despre &8222;ONU?! WOW!!!&8221;

 1. Max, un super articol!

  Am si ceva curios pentru tine, am facut un comentariu la un articol pe Jurnal.md, http://jurnal.md/ro/news/onu-cere-autorita-ilor-rm-sa-intoarca-urgent-licen-a-nit-218420/?fb_comment_id=fbc_10150737444084600_22006189_10150737734034600#fdf60f909995b5

  Iata comentariul care, in viziunea mea, confirma justetea celor expuse de tine:

  Victor V. Guzun · Top Commenter · Central European University

  Se vede ca autorul este un monolingv, a observat diferenta si a corectat eroarea, in celelalte variante aceasta a ramas 🙂

  „Decizia a intrat in vigoare IMEDIAT și începînd cu 7 aprilie, NIT și-a stopat emisia”
  „The decision was applied iMMEDIATELY, and as of April 7, NIT was no longer broadcasting”.
  „Решение было приведено в исполнение, и с 7 апреля, канал NIT прекратил трансляцию”.

  Scris de Victor V. Guzun | 12 aprilie 2012, 12:23
 2. oare citi membri si sustinatori ai pcrm sunt angajati in Organizatia ONU din Moldova? nu mai cred ca ONU e mai preocupata de problemele NITului, decit de cei flaminzi si bolnavi din Africa! rusine pentru reprezentanta si ar fi corect daca declaratia din 09 aprilie era contrasemnata de un reprezentant de rang international, dar nu de un sefut de reprezentanta. onu a cazut in plasa pcrm,……

  Scris de Stefan Asandi Cretu | 13 aprilie 2012, 19:27

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

Texte recente

Introdu adresa ta de e-mail pentru a urmări acest blog şi a primi notificări de articole noi prin e-mail.

Alătură-te altor 152 de urmăritori

aprilie 2012
L M M J V S D
« mart.   mai »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

 • 107,970 vizualizări
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: