Societate

Opulenţa vanitoasă a popilor răsăriteni

Situaţia penibilă în care s-a pomenit Patriarhul rus Kiril, după publicarea unei fotografii cu acesta, prelucrată în Photoshop (s-a şters ceasul scump de pe mâna ierarhului, nu şi reflexia acestuia de pe masă), nu este consecinţa neatenţiei executanţilor de la computer, ci vina exclusivă a capului bisericesc rus şi a întregii cohorte clericale din conducerea Bisericii Ortodoxe Ruse care dau tonul (altfel nici  nu se poate spune) în materie de opulenţă şi vanitate prostească.

Ceasul e unul elveţian, Breguet, de 30000 de dolari. Costul unui apartament în Chişinău!

Primul gând pe care l-am avut citind ştirea respectivă, a fost legat de fostul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Sârbe, Pavle (1990-2009), care impresiona prin smerenie şi simpleţe.

Nu vreau să-i compar pe cei doi clerici, (e de datoria enoriaşilor ruşi, respectiv sârbi s-o facă), vreau doar să punctez un lucru: popi moldoveni (în general ex-sovietici) în ipostaze în care a fost surprins Patriarhul Pavle, sunt zero şanse să întâlniţi.

Fără îndoială, Biserica are nevoie de avuţie. Ca instituţie.

Credinţa, de rând cu tradiţiile religioase, e greu să fie întreţinute doar cu resorturile lăuntrice ale credincioşilor.

Însă popii nu trebuie să fie bogaţi, sau măcar nu trebuie să-şi demonstreze trufaş avutul. Etica creştină, dar şi cea general umană, rămâne de neînţeles pentru mulţi dintre ei.

Un oficial, Alexandr Volkov, locţiitorul şefului serviciului de presă al al Patriarhiei ruse s-a exprimat în felul următor în privinţa situaţiei cu ceasul:

„Unul dintre principiile de bază ale muncii noastre este refuzul de principiu în a folosi un program de editare a fotografiilor pentru schimbarea aspectului şi imaginii. Prelucrarea imaginilor se face întotdeauna numai în ce ţine de culoare şi alţi indicatori tehnici. Pe ce bază, în situaţia dată, s-a încălcat grav etica (!) noastră internă – e o întrebare care va fi analizată foarte atent, iar cei vinovaţi vor fi aspru pedepsiţi.” (sursa rusnovosti.ru)

Se pare că fata de 24 de ani, care şi-a „permis” să elimine ceasul de pe mâna lui Kiril, este cea direct vizată cu pedepsirea.

O atitudine de-a dreptul „creştină”! (Poate fata în convingerea ei creştinească a vrut să-l pună pe ierarh într-o lumină favorabilă?!)

Dar ce facem cu Patriarhul?! Ce facem cu toţi popii făloşi care-şi demonstrează fără ruşine opulenţa în care trăiesc?! Că de-ar fi măcar câtuşi de puţin creştini, nu şi-ar permite să sfideze milioanele de enoriaşi care abia de-şi pot procura strictul necesar…

Că aceste manifestări ale şefilor bisericeşti o fi rezultatul educaţiei, al deprinderilor de viaţă, al felului de-a fi al kgb-iştilor, al cutumelor clericale etc., puţin mă interesează. Mai mult sunt interesat de raţionamentele mulţimii care îi urmează orbeşte pe aceşti „umili” servitori ai lor înşişi, nu ai lui Dumnezeu.

Vorba veche „fă ce zice popa, nu ce face” e mai actuală azi ca nicioadată!

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

Texte recente

Introdu adresa ta de e-mail pentru a urmări acest blog şi a primi notificări de articole noi prin e-mail.

Alătură-te altor 152 de urmăritori

aprilie 2012
L M M J V S D
« mart.   mai »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

  • 107,970 vizualizări
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: