Istorie, Societate

Ru-şovinul Ciubaşenco

Un rusofon din Chişinău, Dmitri Ciubaşenco, tratează ruseşte o problemă „dureroasă” pentru ruşi – Unirea românilor.

Numitul rusofon Dmitri Ciubaşenco ia din start  în derâdere ideea Unirii – idee care a format o naţiune, un stat, o limbă, prin utilizarea în articolul său a termenului „униря”, neobosindu-se să-l traducă corespunzător în rusă – „объединение”, dându-i astfel o conotaţie peiorativă, în spiritul atitudinii faţă de Unire a tuturor ru-şovinilor Moldovei.

Or în viziunea ru-şovinilor объединение poate fi făcută doar cu „Rusia-Belarus-Kazahstan”, Unirea pentru ei fiind ceva alergic, ceva „румынское”.

(sursa protv.md)

Şi dacă toate rusurile de rând (mostră de idiotism rusesc din comentariile la articolul rusofonului) care îşi permit să ne spună ce limbă vorbim şi cine suntem, recurg la aberaţii istoriceşti ca „Moldova e mai veche decât România”, „Ştefan cel Mare avea bovine pe steaguri”, „teritoriul – Moldova, limba – moldovenească”, ăştia aparent mai şcoliţi apelează la teze mai „profunde”:

Unu: Rusofonul Dmitri Ciubaşenco face trimitere la Marea Unire din 1918, reţinând pentru mângâierea sa sufletească doar că România şi-a mărit „de două ori teritoriul, pe seama Imperiului Austro-Ungar şi a celui Rus”.

El, rusofonul, ca oricare alt anti-moldovean, nu vrea să înţeleagă că pe lângă faptul că Vechiul Regat a căpătat noi teritorii, oamenii din teritoriile respective au căpătat o ţară, o limbă oficializată şi dreptul de a fi stăpâni la ei acasă.

Doi: Rusofonul Dmitri Ciubaşenco are convingerea că posedă un intelect superior, în raport cu românii din Republica Moldova care vor Unire, din moment ce-i consideră pe aceştia „retardaţi mintal, inapţi să construiască un stat viabil propriu, obtuzi şi fanatici ai substituirii noţiunii de moldovean cu cea de român”.

Că orice român nu consideră noţiunile „român” şi „moldovean” ca excluzându-se reciproc pentru acest rusofon nu contează.

El, Dmitri Ciubaşenco, şi-a ales menirea să întreţină ura celorlalţi rusofoni faţă de tot ce e românesc, faţă de tot ce e moldovenesc.

Chiar dacă el, Dmitri Ciubaşenco, a fost decorat cu Ordinul suprem al Moldovei în 2009! (La care a renunţat când şi preşedintele Georgiei Miheil Saakaşvili a fost decorat cu aceeaşi distincţie! Gest care a fost probabil la fel consecinţa „intelectului său superior”, ori dacă cetăţenii proprii ai unei ţări sunt decoraţi pentru merite personale, oficialii statelor străine, şi mai ales preşedinţii acestora, sunt decoraţi de regulă datorită funcţiei pe care o ocupă.)

Chiar dacă el, Dmitri Ciubaşenco, a fost candidat la funcţia de deputat în Parlamentul Moldovei pe listele PLDM la alegerile din 29 iulie 2009!

(Oare o avea şi paşaport românesc?!)

Căci tot ce poate concepe „intelectul superior” al acestui Dmitri Ciubaşenco, este plin de batjocură, de ură şi de aroganţă „rusească”, cum se vede în finalul articolului, unde ru-şovinul dă verdictul: în cazul Unirii cu România, românii din Republica Moldova vor fi trataţi ca fiind „de sortul al doilea” de românii „de sortul întâi” din actuala Românie…

Cu tot „intelectul său superior”, acest Dmitri Ciubaşenco nu va şti să răspundă la o întrebare similară: cum erau consideraţi moldovenii din RSS Moldovenească de ceilalţi sovietici, în special de cei velicoruşi, în special de cei rusofoni?

Nu de „sortul doi”!

De sortul al şaselea, al nouălea, al douăzecilea!!!

La fel cum continuă să fie consideraţi şi azi!

Azi, când ru-şovini ca Dmitri Ciubaşenco – profund anti-moldoveni, chiar de se declară numai anti-români – continuă să nu trezească nici măcar nedumerire.

Chiar şi aşa Dumitru (!) Ciubaşenco cum e de fapt!

(Toate căutările cu „Dmitri”, „Dmitrii”, „Dimitri”, „Dimitrii” dau zero rezultate. Sursa CRIS „Registru”)

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

Texte recente

Introdu adresa ta de e-mail pentru a urmări acest blog şi a primi notificări de articole noi prin e-mail.

Alătură-te altor 152 de urmăritori

aprilie 2012
L M M J V S D
« mart.   mai »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

  • 107,970 vizualizări
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: