politicianism, Societate

Oamenii mici rămân mici, chiar de ajung preşedinţi.

Dorinţa avidă de rămânere la putere, certitudinea propriei supremaţii, elitismul grobian etc. sunt doar câteva caracteristici ale politicianiştilor est-europeni.

Dacă în lumea occidentală atingerea celei mai înalte funcţii politice în stat, cea de preşedinte, înseamnă în acelaşi timp şi încheierea carierei politice, în statele din estul Europei această cutumă este în totalitate ignorată.

Dacă odată cu sfârşitul mandatului (sau după cel de-al doilea) foştii preşedinţi de stat din democraţiile occidentale se dedică de cele mai multe ori scrierii memoriilor, cu rare excepţii – activităţii didactico-academice, în funcţie de capacităţile fiecăruia, în „democraţiile” europene din răsărit, foştii preşedinţi, chiar după exercitarea a două mandate se încăpăţânează să rămână pe scena politică, mai mult chiar, să rămână actori importanţi.

În România, Ion Iliescu după cele două mandate de preşedinte al statului, a rămas în politică, fiind senator pentru o perioadă de 4 ani. Începând cu 2010 este preşedinte de onoare al PSD.

În Federaţia Rusă, Vladimir Putin după cele două mandate consecutive de preşedinte al statului, a rămas în politică în funcţia de prim-ministru, până la sfidătoarea revenire pentru a treia oară în funcţia supremă.

În Republica Moldova, Vladimir Voronin după două mandate consecutive de preşedinte al statului, a rămas în politică, devenind deputat ales în trei legislaturi şi continuând să fie preşedintele PCRM.

Motivaţiile acestor trei persoane sunt cu siguranţă diferite. La fel şi contextele în care au decis să-şi continue activitatea în politica „mare”.

Însă faptul revenirii pe o treaptă inferioară a ierarhiei politice odată atins apogeul, conştientizând că apogeul nu mai poate fi atins, denotă cumva un comportament uman nefiresc. Un director al unei companii mai degrabă va părăsi compania decât să lucreze de rând cu foştii subalterni. Un atlet se va retrage din cariera sportivă când va simţi că nu mai poate atinge performanţele trecute. Un tată bătrân va lăsa în mod firesc grija familiei în seama fiului în putere.

Este adevărat că nici în România, nici în Federaţia Rusă, nici în Republica Moldova nu există un cadru legal care să limiteze accederea în funcţii politice dar şi publice a foştilor preşedinţi de ţară. Dar acest cadru nu există nici în democraţiile Occidentului. Cu toate acestea acolo oamenii ajunşi în vârful piramidei statale, se retrag din viaţa publică.

Problema nu e că se rămâne în continuare în politică. Problema e că se operează cu noţiuni precum „democraţie”, „egalitate”, „interes public” –  specifice societăţilor vestice, dar inexistente în practică în statele din fostul spaţiu sovietico-socialist.

Problema e că se mimează. În toate.

Şi se ignoră un adevăr elementar: mereu există cineva cel puţin la fel de potrivit pentru orice funcţie.

PS: Ţarismul reinstituit în Rusia de triplul preşedinte V. Putin nu este motivat de absolut nimic. Din punct de vedere al interesului naţional şi public rusesc. Dacă V. Putin consideră că nimeni nu poate aduce beneficii Rusiei mai multe decât el însuşi, ar fi putut plasa în funcţia de preşedinte pe un om al său de încredere, cum a făcut-o în 2008 cu Dmitri Medvedev.

Regele Mihai al României şi Ion Iliescu

Barack Obama şi Vladimir Putin

Dmitri Medvedev şi Vladimir Voronin

(Surse fotografii: 1. Mihai Spiridonica/Mediafax; 2. Pete Souza/White House; 3. AFP)

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

Texte recente

Introdu adresa ta de e-mail pentru a urmări acest blog şi a primi notificări de articole noi prin e-mail.

Alătură-te altor 152 de urmăritori

martie 2012
L M M J V S D
« feb.   apr. »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

  • 107,970 vizualizări
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: