politicianism

Calculul uninominalului

Săptămâna trecută prim-vicepreşedintele Parlamentului Vladimir Plahotniuc şi-a manifestat intenţia de modificare a legislaţiei electorale în sensul votării pe circumscripţii uninominale.

Esenţa votului uninominal este următoarea: candidatul nu este votat de întreaga ţară, ci doar de un grup delimitat teritorial – un sat, un grup de sate, un sector sau un cartier al unui oraş.

Presupunând că se ajunge la modificarea în cauză a sistemului electoral se pot face nişte calcule (amproximative).

La ultimele alegeri, cele locale, cifrele statistice (anume cele de la alegerea primarilor, care ar echivala oarecum cu alegerea deputaţilor de un grup anumit de persoane) sunt următoarele:

Alegători incluşi in listele de bază şi cele suplimentare – 2816579
Alegători care au participat la votare – 1543183

Dacă se va păstra numărul actual de deputaţi (101) ar trebui create 101 de circumscripţii electorale.

Pornind de la caracterul egal al votului, fiecare circumscripţie ar cuprinde 27887 alegători. Cam câţi locuitori cu drept de vot sunt în or. Cahul sau or. Ungheni. Sau aproape de numărul de alegători din întregul raion Basarabeasca. Sau toţi alegătorii din perimetrul străzii Alba-Iulia din Chişinău.

Procentul de participare la alegerile din 5 iunie 2011 a fost de 54,79.

Putem presupune că la alegerea deputaţilor va fi la fel, căci aceştia n-au cum să fie mai importanţi decât primarii pentru cetăţeni.

Rezultă o participare de 15279 de alegători. Pentru a câştiga alegerile un candidat trebuie să acumuleze 50%+1 vot din numărul de voturi valabil exprimate.

Ceea ce ar însemna 7640 de voturi valabil exprimate. Dar chiar admiţând prin absurd o participare la vot de 100%, ar rezulta un număr de 13944 de voturi necesare pentru a deveni deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Concluzia: de ce să sponsorizezi un partid ca să ajungi deputat, când mai eficient economic e să sponsorizezi 7640 de cetăţeni?

***

Pe aceeaşi temă: Uninominalul este mai bun, dar nu pentru Moldova

Reclame

Discuție

3 gânduri despre &8222;Calculul uninominalului&8221;

 1. Votul uninomanil propus de domnul Vlad Plahotniuc va responsabiliza deputatul, va duce la eliminarea „necuvintatoarelor” din Parlamentul Republicii Moldova, si cel mai important, ne va debarsa de comunisti !!! Va disparea permanenta intrebare a cetatenilor: De unde sa luat si asta ???
  De ce sa nu ne alegem noi, cei care merita sa ne conduca, adevaratii patrioti ai tarii !!! E timpul ca sa alegem oameni, dar nu numere pe liste !!! Initiativa domnului Plahotniuc este perfecta, are sustinerea poporului si a unei mari parti din deputati, de fapt a acelor deputati responsabili !

  Scris de Alex Cojocari | 2 martie 2012, 15:59
 2. „Candidatul nu este votat de întreaga ţară, ci doar de un grup delimitat teritorial” – pana acum intr-adevar a fost asa insa daca te voi intreba sa-mi enumeri 10 deputati n-o vei putea face pt ca nu-i stii nici acum, ti-o garantez. Cu atat mai mult cu ce se ocupa acum si ce-a mai facut pana azi. Iar tara-i stie cu atat mai putin…iar acel grup delimitat teritorial are si el un interes sa aiba un reprezentant in legislativ care sa-i exprime pasurile, nu crezi?!

  Scris de Codrin Mihaescu | 2 martie 2012, 17:36
 3. Calculul de mai sus este făcut din perspectiva candidatului. Şi atât.

  Scris de Max Ciudin | 2 martie 2012, 19:45

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

Texte recente

Introdu adresa ta de e-mail pentru a urmări acest blog şi a primi notificări de articole noi prin e-mail.

Alătură-te altor 152 de urmăritori

februarie 2012
L M M J V S D
« ian.   mart. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

 • 107,970 vizualizări
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: