Istorie, Limba ce-o vorbim, Societate

Cine susţine limba română susţine limba moldovenească. Cine susţine limba moldovenească susţine limba rusă. (Notă explicativă pentru mărginiţi)

Cine susţine limba română susţine limba moldovenească.

Cine susţine limba moldovenească susţine limba rusă.

Ce vor promotorii limbii române?
Limba moldovenilor să fie vorbită de toţi cetăţenii Moldovei şi să devină limbă de comunicare între toate etniile conlocuitoare.

Ce vor promotorii limbii moldoveneşti?
Situaţia să rămână cum este. Să nu fie obligaţi alolingvii să vorbească limba majorităţii, iar limba rusă să-şi păstreze statutul previlegiat.

Toţi care contrapun noţiunea de „limbă moldovenească” noţiunii de „limbă română”, îşi trădează buneii, străbuneii şi toţi înaintaşii.

Îi trădează pe toţi moldovenii care au păstrat limba moldovenească în timpul ocupaţiei ruso-ţariste şi ocupaţiei ruso-sovietice, ca noi astăzi să o putem vorbi. Ca noi astăzi să putem fi moldoveni.

În 1812 stăpâni pe meleagurile noastre au devenit ruşii.

Toată administraţia s-a format în baza loaialităţii faţă de ocupant.

Biserica a fost ilegal scoasă din cadrul Mitropoliei moldoveneşti rămase dincolo de Prut.

S-a început colonizarea masivă a găgăuzilor, bulgarilor şi germanilor în sud.

S-au început deplasările de populaţie moldovenească înspre răsărit, satele rămase fiind umplute cu etnici ucraineni.

S-a început amenajarea unui nou oraş menit să devină capitala guberniei pentru a se diferenţia de tradiţia oraşelor moldoveneşti existente, etc. etc.

Moldovenii s-au pomenit străini la ei în ţară.

Însă ceea ce au reuşit să facă moldovenii este cu adevărat eroic. Ei au reuşit să-şi păstreze esenţa. Diferită de cea a ocupantului.

Limba este principalul criteriu de apartenenţă la un grup, mai ales atunci când în imediata apropiere se vorbesc şi alte limbi.

Doar limba este cea care poate împărtăşi şi legătura de sânge şi comuniunea de credinţă.

A vorbi moldoveneşte în secolul de ocupaţie rusească (1812-1917) a însemnat să vorbeşti limba locului, limba băştinaşilor, limba celor care au făurit această ţară. Şi asta în raport cu limba (limbile) veneticilor.

Pe când moldovenilor rămaşi în restul Principatului Moldovei, neocupat de ruşi, nu li se impunea să vorbească o altă limbă decât a lor.

Orice adresare către dregătoriile statului nu se făcea nici în limba ruşilor garanţi, nici în limba turcilor suzerani, nici în limba altor puteri europene. Orice necaz, orice nevoie, moldovenii simpli şi-l puteau exprima în limba lor, în limba strămoşilor lor.

Moldovenii ocupaţi de ruşi au fost lipsiţi de acest drept.

Politica rusească de transbordare a etnicilor ruşi în funcţiile administrative ale teritoriului contropit şi de impunere a limbii ruse ca limbă oficială, a separat complet lumea satului moldovenesc de urbea rusească.

Dacă limba rusă o mai cunoşteau preoţii, învăţătorii şcoliţi în oraşele imperiului, într-o măsură mai mică primarii, atunci în cazul ţăranilor simpli aceasta a rămas o necunoscută.

În timp ce în restul Moldovei societatea trăia în spiritul Europei moderne, progresiste şi revoluţionare, moldovenii din Basarabia rusească trăiau la fel cum au trăit până la ocupaţie.

Limba moldovenilor a rămas singurul bun naţional pe care ruşii nu aveau cum să-l confişte!

Dacă stăpânirea a putut fi străină, dacă bisericile au putut deveni ruseşti, limba n-a putut fi smulsă din moldovenii de la sate!

Opunerea vorbitorilor de diferite limbi ca făcând parte din diferite pături sociale, a dus şi la opunerea limbilor.

Anume în perioada dată s-a încetăţenit noţiunea de „limbă moldovenească”, dar anume în raport cu limba rusă!

Limba moldovenească a fost pe tot parcursul ocupaţiei ruseşti dintre 1812-1917 limba care s-a contrapus limbii ruse a ocupantului. A fost arma de luptă contra limbii ruse a ocupantului.

Acest rol nu l-a avut însă dincolo de Prut, unde moldovenii erau stăpâni la ei acasă, unde mai importante erau asemănările cu conaţionalii lor din Transilvania ungurească, din Bucovina austriacă, din Basarabia rusească, din Muntenia.

Proverbul „unde-s mulţi puterea creşte şi duşmanul nu sporeşte” i-a caracterizat pe toţi  moldovenii, de pe ambele maluri ale Prutului.

În Moldova apuseană aceasta a dus la unirea tuturor românilor, iar în Moldova răsăriteană – la accentuarea caracterului închis al comunităţilor de moldoveni.

Este acelaşi proces de unificare dar la o scară mai mică.

Căci fiind majoritari pe pământul lor, moldovenii dintre Prut şi Carpaţi şi muntenii şi-au văzut ameninţate interesele de naţiune distinctă de cele vecine, fiind cel puţin în cazul moldovenilor vie amintirea contopitorilor austrieci care au ocupat în 1774 nordul Moldovei (Bucovina) şi a celor ruşi care au ocupat estul Moldovei în 1812.

Consecinţa firească a fost unificarea întregului potenţial naţional în faţa politicilor expansioniste ale puterilor europene ale sec. 19.

La rândul lor moldovenii aflaţi sub jugul rusesc devin reticenţi la orice contact cu comunităţile învecinate ale ucrainenilor, găgăuzilor, nemţilor, bulgarilor, reticenţă care era valabilă şi în cazul coloniştilor în raport cu băştinaşii moldoveni. Este un sentiment firesc, uman. Este un fel de apărare, de evitare a conflictelor inevitabile.

Devagând un pic, aş vrea să punctez un amănunt: unde consideră promotorii actuali ai existenţei unei limbi moldoveneşti în afara limbii române, că se termina aria de utilizare a limbii moldoveneşti înainte de Unirea din 1859? Să fie la Milcov, hotarul tradiţional dintre Principatul Moldovei şi cel al Valahiei? Să fi fost conştienţi locuitorii de pe ambele maluri ale Milcovului că vorbesc o limbă distinctă de cei de pe malul opus? Ce se întâmpla în cazul mutării de pe un mal pe altul? Se producea moldovenizarea muntenilor şi muntenizarea moldovenilor?!

Sunt atât de puerile argumentele „moldoveniştilor” ruşi, sovietici şi post-sovietici!

Cea de-a doua ocupaţie rusească a fost una şi mai distrugătoare pentru moldoveni.

Progresul tehnologic a atins şi sfera sociologicului. S-a luptat intens. Pe toate planurile. Ce n-au reuşit ruşii în 106 ani, au reuşit ruşii în 46 ani.

Suntem rezultatul monstruosului experiment al ruşilor asupra naţiunilor mici. Nu am fost doar noi victimele. Toţi ne-slavii URSS-ului au fost priviţi ca duşmani. Şi toţi au fost trataţi ca atare.

După 1989, continuând politica sovietică, ruşii încep să contrapună şi mai intens limba moldovenilor din Republica Moldova faţă de limba celorlalţi moldoveni şi a celorlalţi români.

Dacă firescul secolului 19 era pentru moldoveni contrapunerea limbii lor şi a celor de peste Prut, în faţa limbii ruse, în cei 20 de ani de independenţă absurdul devine normă. Limba moldovenească alături de cea rusă este contrapusă limbii române!

Este de înţeles poziţia ruşilor, cu epilepticile lor crize de ocupanţi.

Rămâne un mister atitudinea moldovenilor care defilează ca nişte pioni în faţa muscalilor, lovind turbaţi în memoria buneilor, străbuneilor, răs-străbuneilor lor, care nu s-au lăsat asimilaţi de contropitori, care au păstrat pentru noi limba strămoşească, care au rezistat în faţa intenţiilor de anihilare a elementului majoritar moldovenesc de pe aceste meleaguri, care au trăit cu speranţa că urmaşii lor vor putea vorbi în limba lor la ei acasă…

Problema în definitiv nu este în denumirea limbii, ci în dragostea faţă de ea, stima pentru ea şi definirea prin ea a noastră, a moldovenilor mai asupriţi de vitregiile istoriei.

„Hai să dăm mână cu mână” cei care vorbim limba moldovenească şi cei care vorbim limba română, căci duşmanul limbii noastre este limba rusă. De 200 de ani.

„Înviaţi-vă dar graiul,
Ruginit de multă vreme,
Ştergeţi slinul, mucegaiul
Al uitării-n care geme.”

Reclame

Discuție

7 gânduri despre &8222;Cine susţine limba română susţine limba moldovenească. Cine susţine limba moldovenească susţine limba rusă. (Notă explicativă pentru mărginiţi)&8221;

 1. Ocupatia ruseasca? Ma scuzati, dar raspundeti la intrebare – de ce Dimitrie Cantemir (da-da, domnitor al Moldovei) a intrat in „uniune” cu Petru I? De ce Domnitor al Moldovei a intrat in uniune cu ocupanti? De ce B.P. Hasdeu a spus ca Moldova chiar s-au luptat si cu frati-romani, dar nu cu rusi? Invatati istoria.

  Scris de Alexander Lavik | 10 mai 2012, 00:52
 2. Ca să înţelegeţi ce înseamnă ocupaţia rusească vă recomand să analizaţi abordarea diferită făcută de Rusia, de o parte şi de Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, de cealaltă parte, în privinţa ocupaţiei acestor ţări de către ruşi.

  Din moment ce toţi ceilalţi vorbesc de ocupaţie, şi doar Rusia de „prisoidinenie”, „vhojdenie” sau „vcliucenie”, logica firească ar trebui să vă lămurească care este adevărul.

  Iar în ce-l priveşte pe Dimitrie Cantemir, propaganda rusească v-a format viziunea specifică.

  Să ştiţi că Dimitrie Cantemir a fost doar unul din cei peste 100 de domnitori ai Moldovei şi în afară de dezastruosul, în rezultat, acord de la Luţk, pe care aţi fost învăţat să-l numiţi „uniune”, nu s-a manifestat cu nimic în calitatea de conducător al moldovenilor.

  Şi dacă tot insistaţi, obraznic, pe învăţatul istoriei, vă recomand şi eu să învăţaţi istoria. Dar nu doar pe cea rusească.

  Scris de Max Ciudin | 10 mai 2012, 19:38
 3. polemici far rost privitor la denumirea limbii
  e simplu de tot , guvernele de la ’92 incoace promoveaza cu succes ruisificarea moldovenilor
  jios rusificarea !

  Scris de Toma Ursu | 6 august 2012, 09:54
 4. tu gresesti, daca ai fi cunoscut documentele sovieticilor, ai fi stiut ca in toate dosarele de KGB conceptul de moldovean nu exista, el fiind nascut incepand cu 1941, cand urmau deportarile si alte masuri nimicitoare, iar bastinasii fiind identificati pana atunci ca „besarabetz” si romani, si vorbitori de limba romana, pana desigur le-a dat in cap rusilor, dupa exterminarea celor mai de vaza cetatenii, sa-i indobitoceasca pe cei ramasi, mai slabi de caracter si mai putin luptatori, creand o generatie spalata la minti, derutata.

  spune-mi altminteri de ce a existat renastere nationala, dragoste unanim manifestata (si juridic) fata de limba si radacinele romanesti ale acestui popor, daca nu a existat asemenea relatie de rudenie cu poporul de peste Prut?

  desigur tu esti doar un blogger, folos din tine nu-i decat in zarva, si asta se mai observa prin faptul ca refuzi sa accepti existenta unor dovezi stiintifice ca limba vorbita din veacuri pe acest pamant a fost Romana, vezi declaratia lui Ghoerghe Duca cu privire la denumirea limbii romane de curand luata de CC, te crezi cumva mai cunoscator ca dansul?

  Scris de brahmanii | 11 decembrie 2013, 10:51
 5. Chiar să fi existat obiectul polemicii pe care-l invocați, tot n-aș fi polemizat cu cineva care nici măcar n-a citit textul. De mârlănie nici nu mai zic.

  Scris de Max Ciudin | 11 decembrie 2013, 13:28
 6. Draga Max , in legatura cu BRAHMANII nu te enerva , omul este in pom , probabil ca a vrut sa comenteze pe alt forum si a aterizat pe aici sau e vreun provocator dornic sa stimuleze o reactie inversa !

  Scris de Alin Alx | 8 mai 2014, 00:10

Trackback-uri/Pingback-uri

 1. Pingback: O notă explicativă pentru mărginiţi – Cine susţine limba română susţine limba moldovenească. Cine susţine limba moldovenească susţine limba rusă. « CER SI PAMANT ROMANESC - 25 martie 2018

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Arhive

Texte recente

Introdu adresa ta de e-mail pentru a urmări acest blog şi a primi notificări de articole noi prin e-mail.

Alătură-te altor 152 de urmăritori

februarie 2012
L M M J V S D
« ian.   mart. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

 • 107,970 vizualizări
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: