politicianism

Ce facem cu Ghimpu?

Dacă Partidul Liberal ar fi fost măcar o mică parte din ideea de partid pe care au votat-o alegătorii săi, astăzi şi-ar fi anunţat ieşirea de la guvernare. Cu eventuala susţinere de mai departe a guvernului, condiţionată de propriile proiecte… Dar ar fi ieşit. Ar fi câştigat respectul propriilor alegători, ar fi trezit admiraţie pentru dezinteresul faţă de treuca guvernării, ar fi fost în măsură să negocieze dur orice sprijin pentru alianţa Filat-Plahotniuc (Lupu) rămasă.

Toată campania pornită contra lui Mihai Ghimpu (ca persoană, mai mult decât ca preşedinte de partid), campanie ale cărei scopuri sunt cam încurcate, este manifestarea adevăratei atitudini a jucătorilor în nisipul politic din Chişinău faţă de orice încercare de ieşire din impasul politic avut.

Nu e cazul să-l victimizăm, dar M. Ghimpu este atacat din ambele părţi, doctrinar vorbind, şi din dreapta (pldm) şi din stânga (toţi extremiştii comunişti). Şi nu este exclus nici un suport din interiorul Partidului Liberal, chiar bine-intenţionat.

Orice soldat se vrea general. Ăsta-i mottoul oricărui politician adevărat.

Deşi şi-a declarat de multe ori dezinteresul pentru numărul de mandate obţinute după alegeri, nu cred că dl. Ghimpu nu vizează („visează”) un rezultat electoral mai consistent, care să-i permită un spaţiu de manevră pe măsura vizibilului său ego. Care ego şi caracterizează un lider apt să fie urmat de susţinători.

Nu este 9-15 % bazinul electoral în care ar putea să se manifeste PL-ul la alegeri. Cum am zis şi anterior electoratul-ţintă al liberalilor trebuie să fie tinerii.

Tinerii sunt forţa. (Evident pe locul doi, după bani.) Însă tinerii sunt într-o mai mare măsură dezinteresaţi faţă de valorile materiale.

Această direcţie trebuie urmată de Partidul Liberal. Chiar păstrându-l pe Mihai Ghimpu şi pe alţi seniori în fruntea partidului, deoarece tinerii se identifică mai mult cu ideea, cu ţelul, decât cu portavocea.

Dar PL nu este partidul pe care mulţi l-au sperat.

Este firească, obligatorie chiar, alăturarea intereselor economice (ale sponsorilor) de cele politice. Se întâmplă în toate democraţiile. Nu poţi avea circ fără pâine. Nu poţi tinde spre idealuri pe stomacul gol.

Însă palparea liniei fine de separare a acestor interese, uneori divergente, şi mai ales menţinerea echilibrului (dar obligatoriu în favoarea interesului pur politic) între ele, trebuie făcută. O a doua şansă poate să nu mai existe. Iar pentru ambiţiile parlamentare mai impunătoare e nevoie şi de risc.

Riscul la care s-ar supune PL în cazul trecerii în opoziţie faţă de PLDM-PD nu se compară cu riscul de a se compromite în faţa alegătorului, fiind jucat pe degete de jucători cu „soviste” mai puţină.

Nu trebuie înaintat niciun candidat pentru Preşedinte. E fără rost.

Scopurile (căci sunt cu siguranţă mai multe) urmărite de principalii actanţi sunt încă neclare, dar e greu de crezut că vizează limpezirea apelor politice moldoveneşti.

POST-SCRIPTUM:

Odată cu trecerea în nefiinţă a lui Grigore Vieru, un alt mare moldovean în funcţia de Preşedinte al ţării ar fi susţinut de toţi moldovenii – Eugen Doga.

Dar fumurile groase ale stratagemelor de nopţi nedormite sunt prea impregnate în ochii noştri, ca o rază de lumină să mai poată trece prin ele.

Reclame

Discuție

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Arhive

Texte recente

Introdu adresa ta de e-mail pentru a urmări acest blog şi a primi notificări de articole noi prin e-mail.

Alătură-te altor 152 de urmăritori

februarie 2012
L M M J V S D
« ian.   mart. »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829  

  • 109.493 vizualizări
Reclame
%d blogeri au apreciat asta: